Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

11 Липня 2024

50% школярів говорять лише українською під час уроків, а 41% – і під час перерв: результати дослідження

В Україні за останній 2 роки зменшилася кількість учнів і учениць, які вважають українську мову рідною:

  • у 2021–2022 навчальному році про це заявили 82% учнів / учениць;
  • у 2022–2023 навчальному році – 91% учнів / учениць;
  • у 2023–2024 навчальному році – 74% учнів / учениць.

Про це під час презентації результатів моніторингу щодо забезпечення функціонування державної мови в освітньому процесі в закладах загальної середньої освіти у 2023–2024 навчальному році розповіли голова Державної служби якості освіти Руслан Гурак і мовний омбудсмен Тарас Кремінь.

У дослідженні взяли участь понад 7 тисяч учнів і учениць 8–11–х класів із 85 шкіл у міській і 36 шкіл у сільській місцевості.

Як зауважив Тарас Кремінь, попри статистичні показники, попит на українську мову незмінний. Утім, цьогоріч дослідження охопило більшу кількість респондентів з акцентом на міську місцевість.

“Адже відомо, що міська агломерація традиційно є епіцентром збільшення російськомовного компонента. Тому потрібно працювати в містах, щоб захистити право дітей на освітній процес державною мовою”, – пояснив він.

У ДСЯО розповіли, що після початку повномасштабної війни спостерігалося збільшення вживання української мови в освітньому процесі. Однак у минулому навчальному році – реакція дещо зворотна. У службі такі дані пов’язують з тим, що зменшилася частка старшокласників, батьків і вчителів, які вважають українську мову рідною.

За даними аналітиків, майже половина опитаних учнів і учениць вказала, що послуговується українською мовою в усіх сферах життя. Щоправда, частина школярів і школярок, які вважають українську рідною, вдома спілкується російською. Цей показник найбільший на сході країни – 38%.

У звіті за результатами дослідження також ідеться, що цьогоріч зменшилася кількість учнів і учениць, які під час уроків та перерв спілкуються між собою лише українською мовою. Зокрема:

  • 41% респондентів говорять винятково українською під час перерв (49% у 2022–2023 навчальному році);
  • 50% – під час уроків (58% у 2022–2023 навчальному році);
  • 33% під час перерв розмовляють як українською, так і російською мовами / переважно російською мовою (21% у 2022–2023 навчальному році);
  • 20% під час уроків підтримують розмову між собою як українською, так і російською мовами / переважно російською мовою (14% у 2022–2023 навчальному році).

Традиційно найбільше дітей, які послуговуються українською мовою під час уроків і перерв, на Заході – 74%, на Сході цей показник становить 17%.

Згідно з даними моніторингу, якщо в школі діти активніше використовують державну мову, то за її межами (у колі друзів та вдома) цей відсоток знижується:

  • менше ніж 40% учнів та учениць спілкуються суто українською;
  • 20% – як українською, так і російською мовами однаковою мірою.

Чинниками, що стримують використання української мови, діти назвали звичку спілкуватися недержавною мовою (33%) та мову спілкування в сім’ї (20%).

Крім того, зменшення використання української мови підлітками спостерігається і в інтернеті. Частка старшокласників, які спілкуються українською в мережі, зменшилася на 6% порівняно з минулим навчальним роком – з 55% до 49% відповідно. Так само зменшилася кількість учнів, які послуговуються лише українськомовним контентом – з 43% до 32%.

Утім, кількість старшокласників, які оцінюють свій рівень володіння мовою як вільний, за даними дослідження, за останній рік зросла на 5%.

Однак 15% учнів та учениць, які в повсякденному житті використовують переважно російську, під час опитування зазначили, що російськомовному співрозмовнику відповідатимуть українською. Імовірно, так діти демонструють свою національну ідентичність.

Ruslan-GURAK-Derzhavna-mova-2023-2024-navchalniy-rik

Читайте також: ”Досі є школи, де вивчають російську: скільки учнів в Україні навчаються мовами національних меншин”.

Титульне фото – barb.com, інфографіка в тексті – скриншоти з презентації дослідження


Обговорення