Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

22 Січня 2021

60 організацій звернулись до влади із закликом не згортати реформу інтернатів

60 міжнародних та українських організацій відкрито звернулися до президента, прем’єра та голови Верховної Ради із закликом не згортати реформу інтернатів.

Відкритий лист опублікували на сайті Української мережі за права дитини.

“Міжнародні та українські громадські організації, які впродовж багатьох років працюють в інтересах дітей, надзвичайно стурбовані проєктом розпорядження Кабінету Міністрів України “Про внесення змін до Національної стратегії реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2017─2026 роки”, яким передбачається виключити з Національної стратегії заклади спеціальної загальної середньої освіти, заклади спеціалізованої освіти, ліцеї із цілодобовим перебуванням дитини та відкласти припинення влаштування дітей до будинків дитини до 2026 року”, – зазначено у зверненні.

Організації переконані, що затвердження проєкту розпорядження практично припинить реформу інтернатів.

“Турбота держави про безпеку дітей і нібито захист від неблагополуччя вдома через влаштування їх в інтернатні заклади виявилися профанацією. Адже в березні 2020 року понад 40 тисяч дітей повернули з інтернатів до їхніх біологічних сімей без попереднього оцінювання спроможності цих сімей надавати належний догляд і виховання”, – переконані в організаціях.

Організації закликають:

  1. За жодних обставин не затверджувати розпорядження “Про внесення змін до Національної стратегії реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2017─2026 роки”.
  2. Забезпечити широке професійне обговорення стану виконання Національної стратегії станом на 01.01.2021 року.
  3. Вжити невідкладних заходів для припинення влаштування немовлят та дітей раннього віку до закладів інституційного догляду й виховання. Визначити це завдання першочерговим з огляду на особливу шкоду інституцій для цієї вікової групи дітей.
  4. Переглянути механізми фінансування системи інституційного догляду, які лише на 9–15% спрямовані на потреби дітей, та переспрямувати кошти на створення ефективних систем підтримки сімей із дітьми на рівні ОТГ, насамперед на оплату праці фахівців із соціальної роботи та розвиток послуг.
  5. Виділити сферу захисту дітей в окремий напрям державної політики: створити окремий орган центральної влади, забезпечити професійними кадрами структурні підрозділи в центрі й на місцях, розробити стандарти захисту дітей, здійснити розподіл відповідальності й повноважень між рівнями влади, гармонізувати законодавство із стандартами ЄС.
  6. Забезпечити виконання Національної стратегії та плану заходів усіма відповідальними міністерствами. Необхідно – забезпечення лідерства й координації в цій реформі, передання інтернатних закладів в управління національного органу із захисту дітей.
  7. Забезпечити доступ до якісних соціальних, медичних і освітніх послуг для всіх дітей, включно з тими, які мають особливі освітні потреби, у громадах, у тому числі через створення інклюзивних і спеціальних класів та підвезення до закладу освіти й у зворотному напрямку дітей, які проживають у віддалених населених пунктах.
  8. Створити експертну групу при Кабінеті міністрів України із залученням представників неурядового сектору, міжнародних організацій для підтримання впровадження Національної стратегії, ґрунтуючись на успішному міжнародному та вітчизняному досвіді.

Повністю зі звернення та переліком організацій, які підписались, можна ознайомитись тут.

Фото: автор – motortion, Depositphotos


Обговорення