Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

8 Лютого 2024

Андрій Сташків розповів, як зміниться викладання “Захисту України” найближчим часом

Викладання “Захисту України” планують організувати в міжшкільних ресурсних центрах, де зможуть навчатися учні різних шкіл громади.

Про це в інтерв’ю “Новій українській школі” розповів заступник міністра освіти і науки України Андрій Сташків.

У грудні 2023 року на оновлення шкільного предмета “Захист України” з державного бюджету виділили 1,74 мільярда гривень. Вони, зокрема, підуть на нове технічне оснащення кабінетів, обладнання з домедичної допомоги й загальновійськових дисциплін, закупівлю дронів, а також навчання вчителів.

У МОН планують, що вивчення предмета буде “перенесено” до міжшкільних центрів, куди зможуть приїжджати учні. “Можливий такий варіант, що в учнів 10–11 класів протягом певного періоду назбиралося 5–6 годин із “Захисту України”, тоді один день виділяється саме на цей предмет у міжшкільному центрі”, – додає заступник міністра.

За словами Сташківа, наразі триває розроблення навчальних програм, які будуть подібні як для дівчат, так і для хлопців й охоплюватимуть багато однакових тем.

“Ми навіть зупиняємо конкурс підручників із “Захисту України”, тому що хочемо зробити нову програму й відповідно до неї розробляти новий підручник”, – наголосив Сташків.

Він також зазначив, що предмет мають викладати вмотивовані та висококваліфіковані педагоги, тому на навчання вчителів цьогоріч заклали 100 мільйонів гривень (із загальних 1,74 млрд). Сташків також наголосив, що вимоги до педагогів із “Захисту України” змінювати не будуть.

Крім цього, у міністерстві планують навчити дітей керувати дронами. Для цього педагоги теж пройдуть відповідне навчання. А для центрів будуть закуповувати не професійні FPV-дрони, а простіші й дешевші моделі, які літають на меншу відстань, але виконують ті самі функції.

“Тобто учні можуть навчитися ним керувати, розуміючи суть управління дронами”, – додав заступник міністра.

До того ж, за його словами, оновлення кабінетів та навчання вчителів охопить, крім шкіл, заклади професійно-технічної та фахової передвищої освіти.

Читайте також: “Подвійна присутність” українських учнів у школах України й за кордоном: результати дослідження”.

Титульне фото: Марія Брикимова, ГО “Смарт освіта”


Обговорення