Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

10 Листопада 2022

Батьки і вчителі мають брати участь у формуванні кошторису школи: висновки НАЗК

Національне агентство із запобігання корупції пропонує залучати батьків і вчителів до розроблення кошторису шкіл. Це дозволить сформувати в батьків розуміння фінансування й витрат навчальних закладів і збільшить прозорість системи загалом. 

“Укрінформ” аналізує звіт НАЗК у співпраці із Програмою “U-LEAD з Європою”.

З повним текстом звіту “Стратегічний аналіз корупційних ризиків у дошкільній та загальній середній освіті” можна ознайомитися за посиланням.

Експерти НАЗК визначили кілька основних проблем, які призводять до отримання “хабарів” адміністрацією:

  • регулярний добровільно-примусовий збір коштів з батьків,
  • непрозорість фінансування та витрат школи,
  • необізнаність батьків із її реальними потребами.

За словами експертки Уляни Гротовицької, українські батьки “банально не обізнані з законодавством, що є вимога щодо добровільності та анонімності внесків. Вони не знають, як саме вони можуть перевірити наявність фінансування своєї школи і запити на це фінансування. Також їм важко розібратися у джерелах фінансування та обсягах”.

Фахівчиня наголосила на необхідності інформаційно-просвітницької кампанії для батьків на цю тему.

Допоможе підвищити обізнаність батьків і публікування інформації щодо потреб школи на її офіційному сайті.

Іншим інструментом збільшення фінансової прозорості є запровадження колегіальності у фінансовому плануванні: кошторис варто спільно розробляти адміністрації, вчителям і батькам.

Ще один шлях уникнення корупційних ризиків зі “зборами” – створення для школи двох окремих казначейських рахунків: для бюджетних коштів і для благодійних внесків.

На думку керівника відділу багаторівневого управління Програми Робота в цьому напрямку сприятиме знищенню корупційних схем в освіті, а отже, подальшому руху України до євроінтеграції.

На думку керівника відділу багаторівневого управління Програми “U-LEAD з Європою” Сорена Гербста, здійснене дослідження допоможе вирішити проблемні питання щодо корупції в галузі та сприятиме подальшому руху України до європейської інтеграції.

Читайте також: “Використання коштів UNITED24 на освіту і науку: затверджено відповідний Порядок”.

Слава Україні!

Героям слава!

Переможемо!

Зображення: автор – minervastock, Depositphotos


Обговорення