Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

13 Серпня 2018

Батьки не мусять закуповувати у школу навчальні матеріали та меблі – лист МОН

Батьки не мусять закуповувати у школу робочі зошити, хрестоматії, посібники чи будь-які інші додаткові або допоміжні ресурси.

Про це йдеться у листі МОН № 1/11-8477 від 10 серпня, підписаному міністеркою освіти і науки Лілією Гриневич та опублікованому на сайті міністерства.

“Згідно з рішенням Конституційного Суду України від 4 березня 2004 року №5-рп/2004 у справі про доступність і безоплатність освіти, “безоплатність освіти як конституційна гарантія реалізації права на освіту означає можливість здобуття освіти в державних і комунальних навчальних закладах без внесення платні у будь-якій формі за освітні послуги визначених законодавством рівня, змісту, обсягу і в межах тих видів освіти, безоплатність яких передбачена частиною третьою статті 53 Конституції України

Виходячи з положень частин другої, третьої статті 53 Конституції України, за якими повна загальна середня освіта є обов’язковою і безоплатною, витрати на забезпечення навчально-виховного процесу в державних і комунальних загальноосвітніх навчальних закладах здійснюються на нормативній основі за рахунок коштів відповідних бюджетів у повному обсязі, – зазначено у документі.

Також у відомстві наголосили, що іншим рішенням Конституційного Суду закріплене право учнів на безкоштовне користування підручниками.

Будь-які форми тиску на батьків щодо сплати ними будь-яких коштів чи їх примушування до придбання робочих зошитів, підручників, посібників, хрестоматій, телевізорів, комп’ютерної техніки, проведення ремонтів у класах тощо для реалізації освітньої програми закладу освіти та досягнення учнями результатів навчання, визначених державними стандартами загальної середньої освіти, є прямим порушенням зазначених вище положень Конституції та законів України, та є неприпустимим, – пояснили у МОН.

Водночас у міністерстві зазначають, що освітні заклади можуть отримувати фінансування через добровільні внески “у вигляді коштів, матеріальних цінностей, нематеріальних активів, одержаних від підприємств, установ, організацій, фізичних осіб”.

“Але варто зазначити, що батьки можуть надавати закладу освіти благодійну допомогу виключно за власною ініціативою та на добровільних засадах відповідно до законодавства про благодійну діяльність та благодійні організації”, – додали у відомстві.

Завантажити документ можна за цим посиланням.

Фото: автор – LubosHouska, Pixabay


Обговорення