Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

13 Грудня 2023

Безпечний інтернет у різдвяні шкільні канікули: корисні поради для батьків і дітей

Зовсім скоро українські школярі та школярки підуть на канікули, а відповідно, час, який вони проводять в інтернеті, зросте. Щоправда, мережа є не тільки джерелом корисної інформації, а й приховує в собі низку загроз. Саме для того, аби захистити дитину, батькам необхідно починати розмови про безпеку в інтернеті в той момент, коли син чи донька вперше беруть до рук гаджет.

Рекомендаціями, як допомогти дитині уникнути загроз та на що слід звернути увагу в онлайн-житті сина чи доньки, поділилися в громадській організації #stop_sexтинг.

Якщо ви придбали новий гаджет дитині на свята, будь це ігрова консоль, смартфон, ноутбук тощо, краще ознайомитися з усіма тонкощами роботи пристрою перш ніж передавати подарунок. Перевірте, чи можна там заздалегідь налаштувати вікові обмеження або встановити фільтри та батьківські контролі. Докладніше про це можна прочитати в гайдах для батьків про:

Крім того, фахівці радять досліджувати гаджети разом з дитиною. Адже безпека в інтернеті не обов’язково має бути “уроком”, який потрібно суворо викладати, усе це може бути частиною досвіду, розмов і обговорень, якими діляться в родині.

Батькам також варто визначити з дитиною обмеження щодо екранного часу. На багатьох пристроях і в більшості додатків можна його налаштувати. Зауважте, що це має стосуватися не тільки сина чи доньки, а й самих батьків. Для цього фахівці рекомендують підписати з дитиною сімейну угоду, у якій будуть правила використання гаджетів для всієї родини.

Корисним також буде показати дітям функції звітування, які є в соціальних мережах і на ігрових консолях. Так син чи донька знатиме, що робити, якщо побачить щось неприйнятне. Ці функції можуть містити параметри вимкнення або блокування контенту, використання фільтрів тощо. Діти від 13 років можуть також використовувати функцію “Повідомити про шкідливий вміст”, щоб отримати додаткові поради.

Хоча засоби батьківського контролю та фільтри корисні, розвиток критичного мислення щодо безпеки в інтернеті має навіть більше значення. Саме тому батькам варто регулярно говорити з дітьми про безпечне користування інтернетом, обговорювати різні сценарії, з якими вони можуть зіткнутися, та способи уникнення неприємних ситуацій.

Більше інформації про кібербезпеку дорослі та діти знайдуть:

Крім того, за цими посиланнями батьки та діти можуть отримати допомогу для вирішення неприємної або загрозливої ситуації, яка склалася в мережі:

  • чат-бот @online_kids_bot для батьків, старших братів, сестер і спеціалістів, що працюють із дітьми (інформація про прикмети, причини, наслідки, порядок дій та попередження щодо різних ризиків для дитини в інтернеті);
  • чат-бот @StopSextingBot – рекомендації для дітей про те, що робити та куди звертатися, якщо вас шантажують в інтернеті й вимагають контент сексуального характеру;
  • Урядова консультаційна лінія з питань безпеки дітей в інтернеті: телефонуйте за номером 1545, далі обирайте 3 (цілодобово та безплатно).
  • портал IWF – тут можна повідомити про матеріали, що зображують сексуальне насильство над дітьми.

Читайте також: “Життя дитини в інтернеті – слухайте новий випуск подкасту “Хороших батьків не блокують”.

Титульне фото: stop-sexting.in.ua


Обговорення