Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

14 Листопада 2023

Безплатна психологічна та психіатрична допомога для українців: як та де отримати

Українці, які потребують психологічної або психіатричної допомоги, можуть отримати її безплатно. Для цього в Україні створили спеціальний дашборд, який допоможе обрати спеціаліста й записатися на прийом.

Про це повідомило Міністерство охорони здоров’я.

Багато українців і досі мають упередження щодо отримання професійної психологічної допомоги. Однак, часто трапляються випадки, коли людина просто не знає, куди звернутися, або ж вважає, що це надзвичайно дорого.

Якщо ви відчуваєте, що потребуєте підтримки, однак не впевнені, який саме спеціаліст вам потрібен і чи потрібен узагалі, у МОЗ радять звернутися для початку до сімейного лікаря. Після діагностики, він скерує вас до профільного спеціаліста. Однак у Міністерстві охорони здоров’я наголошують, що це не обов’язковий етап, адже відвідати психіатра чи психотерапевта громадяни можуть напряму. Про те, які саме послуги з підтримки ментального здоров’я можна отримати у сімейного лікаря, читайте за посиланням.

Крім того, в Україні наразі понад 700 медичних закладів первинної меддопомоги надають послуги з супроводу та лікування дорослих і дітей з психічними розладами. А це понад 11 000 лікарів.

Знайти медзаклад і потрібного фахівця українці можуть за допомогою дашборду НСЗУ. Там розміщена актуальна інформація про місця надання послуг, лікарів, а також назви пакетів послуг, на надання яких у фахівців є договір з НСЗУ.
Крім того, користувачі можуть скористатися фільтром за категоріями:

  • область,
  • громада,
  • населений пункт,
  • надавач допомоги,
  • вид допомоги,
  • посада лікаря.

А обравши конкретний медзаклад безпосередньо на карті або таблиці, громадяни отримають докладну інформацію щодо послуг і фахівців.

Інструкція, як скористатися дашбордом, доступна за посиланням.

Корисні ресурси, поради та тренінги щодо життєстійкості є також на порталі проєкту Resilience.Help від ГО “Смарт освіта”.

Титульне фото: freepic.com


Обговорення