Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

26 Червня 2024

Біла книга з регулювання ШІ: Мінцифри дає рекомендації, як підготуватися до майбутніх законів у цій сфері

Міністерство цифрової трансформації презентувало Білу книгу з регулювання ШІ в Україні.

Про це йдеться у повідомленні на Урядовому порталі.

Завантажити Білу книгу можна за цим посиланням.

Документ дає уявлення про те, як підготуватися до майбутнього законодавства у сфері ШІ та створювати продукти, безпечні для громадян.

“Будь-які різкі рухи щодо інновацій можуть пригальмувати розвиток галузі. Саме тому ми обрали м’який підхід до встановлення регулювання в Україні, який відбуватиметься за принципом bottom-up: спочатку готуємо компанії до вимог, а далі ухвалюємо закон-аналог європейського AI Act”, – прокоментував заступник Міністра цифрової трансформації Олександр Борняков.

Біла книга містить важливі дані щодо того, як українці ставляться до впровадження штучного інтелекту. Половина опитаних думають про до ШІ позитивно, 76% – розуміють його переваги, 73% згодні, що ШІ може полегшити життя.

Інфографіка ШІ

Крім того, 45% громадян розуміють потребу в законодавчому регулюванні використання штучного інтелекту. Саме для того, щоб підготувати суспільство до такого законодавства, і потрібна Біла книга.

Інфографіка опитування щодо ШІ

Держава надасть компаніям загальні та секторальні рекомендації для різних сфер і аспектів використання ШІ: освіти, журналістики, обробки персональних даних тощо.

Також у Мінцифри планують створити добровільні кодекси поведінки, платформу юридичної допомоги для бізнесу, регуляторний простір для тестування високотехнологічних продуктів на відповідність майбутнім вимогам тощо.

Як зазначають у Мінцифри, розроблений підхід враховує інтереси ключових стейкхолдерів: громадян, бізнесу і держави. Головна мета – захистити права українців, не зупинивши розвиток інновацій. Для держави це можливість синхронізувати своє законодавство у сфері ШІ з європейським.

Читайте також: “Рекомендації з використання в школах штучного інтелекту: МОН і Мінцифри презентували проєкт документа”.

Титульне зображення й зображення в тексті: Біла книга з регулювання ШІ в Україні


Обговорення