Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

12 Грудня 2023

Більшість освітян з деокупованих громад підтримують довічну заборону на викладання в українських школах для вчителів-колаборантів: результати дослідження

68,9% педагогів із деокупованих територій вважають, що вчителям, які пішли на співпрацю з російськими окупантами, крім звичайного покарання, мають довічно заборонити викладати в українських школах. Про це свідчать дані дослідження, яке презентували під час освітнього форуму “Сьогодні заради майбутнього. Освіта у воєнний і післявоєнний час”.

Про це “НУШ” повідомили організатори події.

На форумі громадська організація “Центр інноваційної освіти “Про.Світ” презентувала дослідження “Про.Відновлення: досвід деокупації”, а очільники закладів освіти й департаментів, які пережили вторгнення російських військ у їхні громади на Київщині, Харківщині та Херсонщині, поділилися реальними історіями з деокупованих міст.

Згідно з даними дослідження, 19,6 % респондентів вважають, що випадки колаборанства актуалізували потребу добору нових педагогів з урахуванням оновлених критеріїв. Зокрема, респонденти відзначали низький рівень довіри до частини педагогів свого закладу освіти та інших шкіл у громаді.

Найчастіше на цьому наголошували опитані з:

  • Херсонської області (48,8%);
  • Запорізької області (34,8%);
  • Харківської області (8,9%).

Цікаво, що за результатами дослідження, поки освітян, яких підозрюють у державній зраді, на місцевому рівні відстороняють від роботи, вони дуже часто, поки немає судових рішень, переїжджають у інші громади й там влаштовуються працювати в школи. Адже наразі серйозною проблемою на деокупованих територіях залишається питання кадрів, зокрема, й у закладах освіти.

Крім того, 68,9 % респондентів вважають, що ті вчителі, які співпрацювали з окупаційною владою чи були помічені в колабораціонізмі, мають бути пожиттєво позбавлені права викладати в українських школах.

Однак, варто зазначити, що кожен такий випадок співпраці освітян з російською окупаційною владою є індивідуальним і потребує окремого розгляду.

Довідково:

Дослідження проводили в три етапи:

  • проведення глибинних інтерв’ю,
  • опитування;
  • виїзна експертна комісія разом з організацією фокус-групи.

Раніше ми розповідали, що в Україні судитимуть 13 освітян-колаборантів із Луганщини.

Титульне фото та зображення в тексті: ГО “Центр інноваційної освіти “Про.Світ”


Обговорення