Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

14 Жовтня 2022

Біотуалети VS відра: що обирають заклади освіти для своїх укриттів

З 24 лютого до 20 вересня заклади освіти придбали 2 538 портативних біотуалетів та 2 320 пластикових відер-туалетів для оснащення укриттів.

Про це на своєму сайті розповідають DOZORRO.

Підготовку укриттів до початку навчального року перевіряли спеціальні комісії, що складалися з представників місцевої влади, працівників ДСНС, освітян, медиків та фахівців із цивільного захисту. За перший місяць навчання їх перевірили й учні / вихованці та вчителі. Виявилося, що в деяких укриттях шкіл та дитсадків замість туалетів у один ряд стоять відра.

Як зазначають DOZORRO, заклади освіти, що не мали туалетів в укриттях, обирали між двома опціями: біотуалети, резервуари яких треба окремо очищувати, або стаціонарні вбиральні, що є дорожчим та складнішим варіантом. Тому здебільшого для закладів освіти обирали швидші й дешевші рішення. Хтось закупив біотуалети, а хтось – спеціальні або стандартні відра.

За підрахунками dozorro, для закладів освіти придбали 2 538 портативних біотуалетів на 12,5 млн грн та 2 320 пластикових відер-туалетів на 695 тис. грн.

  • Половину портативних біотуалетів купили в Київській області – 1 237 на 6,5 млн грн.
  • На другому місці Львівщина – 185 на 674 тис. грн.
  • На третьому Чернігівщина – 173 на 723 тис. грн.

Київщина перша й за кількістю придбаних пластикових відер-туалетів, загалом 357 штук на 118 тис. грн. Їх також багато купували в Хмельницькій (280 на 68 тис. грн), та Чернівецькій областях (275 на 82 тис. грн).

Біотуалети VS відра що обирають заклади освіти для своїх укриттів

Інфографіка ТІ Україна

Торф’яні туалети (більш екологічні) придбали, наприклад, відділ освіти Краснопільської селищної ради та Володимир-Волинська школа № 1. Але портативні хімічні вбиральні значно популярніші.

Вартість найдешевшого хімічного портативного туалету, який знайшли автори, – 1,9 тис. грн. Рідини для хімічного туалету, залежно від призначення, торгової марки та об’єму, купували за ціною від 290 до 590 грн/літр.

Які вимоги до туалетів у шкільних укриттях

У ДСНС є рекомендації з організації укриттів. Вимога щодо туалетів – наявність виносних баків для нечистот, що щільно закриваються (для неканалізованих будівель і споруд).

Наразі гостріша проблема – брак перегородок. Перегородки і дверцята передбачені у вимогах до звичайних шкільних туалетів, а в рекомендаціях ДСНС такої вимоги немає.

Що робити батькам

Якщо ви хочете з’ясувати, що вже придбали для укриття в закладі освіти, варто подивитися закупівлі на Prozorro.

  • З’ясуйте, хто закуповує необхідне для вашої школи чи дитсадка, а потім установіть фільтр за відповідним кодом ЄДРПОУ цієї установи. Далі ви можете або переглянути всі закупівлі, або використати ключові слова для пошуку. DOZORRO радять використовувати запит ((*туалет?*)|(*вбиральн?*)) – зірочки та додаткові знаки допоможуть врахувати різні відмінки слів.

Якщо пошук не дав результатів, напишіть запит до директора школи з питанням, як у закладі вирішили питання з туалетами в укритті. Якщо закупівлі проводить управління освіти, напишіть запит на нього. Запитання, наприклад, можуть бути такі:

  • Як організована вбиральня в укритті навчального закладу? Скільки коштів на це витратили, як проводили закупівлю необхідних товарів та / чи робіт?
  • (Якщо було придбано відра) Чому було ухвалено рішення купувати відра, а не хімічні чи біотуалети?
  • Чи купили / планується закупити ширми або іншого типу перегородки для вбиралень в укриттях?
  • Чи був поданий запит на закупівлю хімічних чи біотуалетів для укриття? (Запитання до директора школи чи дитсадку, якщо закупівлі проводить відділ / управління / департамент освіти)

Коли ситуація стане зрозумілішою, попросіть директора чи управління освіти профінансувати потреби, які ще не закриті.

Поради, як писати запити, шукати закупівлі на DOZORRO та контролювати фінанси школи, читайте в посібнику для батьків від ТІ Україна.

Нагадуємо, що понад дві третини шкіл забезпечені укриттями.

Слава Україні!

Героям слава!

Переможемо!

Фото:Сергій Пасюта


Обговорення