Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

21 Квітня 2021

Бомбезна українська. Фінський проєкт розробив посібник для планування мовного табору

Фінський проєкт “Навчаємось разом” + проєкт ЄС підготував посібник “Бомбезна українська. Як спланувати та провести мовний табір”. 

Про це “Новій українській школі” повідомили в проєкті. Завантажити посібник у повному розмірі можна за цим посиланням.

Авторка – тренерка проєкту “БомбеЗНО”, експертка ГС “Освіторія”, учителька української мови та літератури Ольга Питюр. Посібник розроблений проєктом “Навчаємось разом” спільно з ГС “Освіторія” за фінансової підтримки Європейського Союзу й Міністерства закордонних справ Фінляндії та підтримки Міністерства освіти і науки України.

Матеріали посібника допоможуть проводити мовні табори для учнів й учениць шкіл із навчанням мовами національних меншин. У книжці запропоновано різноманітні форми діяльності:

  • із залученням стратегій вивчення української мови (когнітивних, метакогнітивних, соціальних / афективних);
  • стратегій використання мови (інтерактивних, інтерпретаційних, продуктивних).

Також посібник має інтерактивний контент: покликання, QR-коди з іграми, піснями чи іншими формами для закріплення мови, що передбачають різні способи навчання учнів (візуальні, кінестетичні, акустичні тощо), серію відеоматеріалів із записом різноманітних форм діяльності та практичними порадами з організації й проведення мовних таборів.

Приклад відео:

  • У першій частині видання йдеться про весняні мовні табори з підготовки старшокласників до ЗНО з української мови та літератури.
  • В другій частині йдеться про те, як провести літні таборіи для вивчення української мови учнями й ученицями 5–9 класів. Її оприлюднять 20 травня 2021 року.

Видання розраховане насамперед на вчителів, але містить інформацію, яка може бути корисна адміністрації шкіл й усім зацікавленим у їхніх зусиллях із планування та впровадження мовних таборів.

Дивіться також

Фото: скріншот із посібника

Цей матеріал підготовлено за фінансової підтримки Європейського Союзу та Міністерства закордонних справ Фінляндії. Висловлені тут погляди жодним чином не можуть сприйматися як офіційна думка Європейського Союзу чи Міністерства закордонних справ Фінляндії.


Обговорення