Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

15 Квітня 2024

Частина педагогів-колаборантів на ТОТ продовжує отримувати виплати за простій від України

Є випадки, коли українські вчителі, які на тимчасово окупованих територіях впроваджують російські освітні стандарти, отримують виплати за простій від України й одночасно зарплату від окупаційної влади.

Про це йдеться в дослідженні “Умови праці вчителів і вчительок: вплив війни та перспективи змін”, яке провів аналітичний центр “Cedos”.

Ознайомитися з повним текстом звіту за результатами дослідження всі охочі можуть за посиланням.

Згідно з результатами дослідження, в Україні відкриття кримінальних справ щодо колабораційної діяльності освітян не надто поширене. Зокрема, за інформацію з відкритих джерел, кількість таких випадків нині становить менше ніж 100, а винесених обвинувальних вироків – лише кілька десятків. Найчастіше обвинувачення отримують особи, які, співпрацюючи з російською окупаційною владою, обіймали посади в управлінні або в адміністраціях закладів освіти. Частина з них досі залишається на ТОТ, а отже, вони отримують вироки заочно.

Зараз рішення про те, чи продовжуватимуть педагоги, які перебувають на ТОТ і співпрацюють з ворогом, отримувати виплати за простій від України покладені на керівників шкіл і управління освіти громад.

За результатами дослідження, директори сьогодні мають три різні підходи до розв’язання цієї проблеми:

  1. дехто виходить з принципу, що вирок щодо колабораційної діяльності може винести лише суд, а тому за педагогами до відповідного рішення зберігають виплати й місця в школах;
  2. дехто, спираючись на інформацію, отриману від освітян і батьків, які залишилися на ТОТ, визначає, хто з учителів пішов на співпрацю з росіянами, і, отримавши письмове підтвердження від самих педагогів-колаборантів, позначає їх як тих, чиє місце перебування не встановлене, і знімає виплати;
  3. дехто припиняє трудові відносини з учителями, які залишилися на ТОТ, незалежно від наявності свідчень про те, що вони продовжили працювати під керівництвом окупаційної влади.

Однак, звільнити педагога чи педагогиню, яка впроваджує на ТОТ російські освітні стандарти, без рішення про колабораційну діяльність суду України, немає жодних правових підстав. Тому директори й позначають таких осіб як “працівників, чиє місце перебування не встановлене”, аби вони не отримували виплати від України.

Аналітики також зазначають, посилаючись на дані Офісу освітнього омбудсмена, що є випадки, коли педагоги, щодо яких є свідчення про роботу за російськими стандартами, але немає відповідного рішення правоохоронців, вимагають оплати за простій у судовому порядку.

Крім того, за даними дослідників, бувають ситуації, коли адміністрація школи також перебуває в окупації й приховує, що заклад освіти працює за вказівками окупаційної влади. Директор оформлює вчителям простій і вони без проблем отримують заробітну плату й від України, і від росіян.

Раніше ми розповідали, як окупанти працюють із педагогами-колаборантами на ТОТ і що загрожує таким освітянам.

Титульне фото: “Трибун”


Обговорення