Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

20 Серпня 2021

Чи будуть тернопільські вчителі обов’язково здавати ПЛР-тест – розбираємося в ситуації

Невакцинованих учителів на Тернополя змусять щотижня здавати ПЛР-тест, щоби мати можливість навчати в школі.

Таке рішення затвердила місцева комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій при Тернопільській міській раді 6 серпня 2021 року.

Рішення передбачає, що з 15 вересня для працівників бюджетної сфери буде обов’язковою вакцинація або щотижневий ПЛР-тест. Працівники, котрі відмовляться від вакцинації, будуть змушені робити тести власним коштом.

Освітній омбудсмен Сергій Горбачов вважає, що здавання ПЛР-тестів власним коштом це порушення прав освітян. “Якщо проходження ПЛР-тесту є умовою доступу до роботи, то цей тест має бути безкоштовним. Інакше це порушення прав, адже тести дорогі”, – сказав він Громадському радіо.

Видання ZAXID.NET опублікувало коментар головної санітарної лікарки Тернопільщини Ольги Чайчук. За її словами, постійне ПЛР-тестування буде необхідне в разі, якщо Тернопільщина покине зелену зону.

“Це передбачено постановою Кабінету Міністрів України і змінами до неї – щотижнево вчителі будуть здавати ПЛР за власний кошт для того, щоб перевіряти свій стан здоров’я”, – заявляє Чайчук.

Водночас, “Новій українській школі” головна санітарна лікарка Тернопільщини сказала, що не говорила виданню ZAXID.NET нічого подібного.

Зміни до постанови від 28 липня стосувалися саме роботи навчальних закладів, де менше ніж 80% вакцинованих вчителів.

“У разі встановлення “жовтого” рівня епідемічної небезпеки (…), забороняється:(…) відвідування закладів освіти здобувачами освіти та проведення в закладах освіти масових заходів (вистав, свят, концертів) за участю здобувачів освіти у разі відсутності у більш як 20 відсотків персоналу закладу освіти документа, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації”, – написано в постанові.

Результати ПЛР-тестів не є документом про вакцинацію, тож це ніяк не допоможе школам працювати в жовтій зоні без 80% вакцинованого персоналу. Аналогічно, в рішенні місцевої влади йдеться про недопуск вакцинованих незалежно від зони карантину, що теж суперечить постанові Кабміну, яка дозволяє працювати всім школам у зеленій зоні.

“Нова українська школа” надіслала запит у Тернопільську міську раду із запитанням про відповідність рішення комісії постанові Кабміну та законодавству про працю. Адже працедавець не має права не допускати працівника до роботи через відсутність вакцини.

Міський голова Тернополя Сергій Надал, 10 серпня, коментуючи це рішення в ефірі телеканалу “Тернопіль 1”, сказав таке: “На сьогодні в місті менш як 50% працівників шкіл і дитячих садочків, які пройшли вакцинацію (…), тому ми будемо наполягати на тому, щоби працівники пройшли вакцинацію або робили ПЛР-тестування, яке буде підтверджувати, що людина є здоровою”.

Уже 18 серпня Сергій Надал ефірі радіо ROKS заявив, що ситуація з вакцинацією в Тернополі поліпшилась і тепер у місті вакциновано майже 70% вчителів.

Нижче ви можете прочитати рішення місцевої комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій:

protokol-mistsevoi-komisii-pteb-ta-ns-21-06-08-2021_-FR11

Завантажити PDF

Читайте також: Як школи навчатимуться з 1 вересня – що відомо про вакцинацію вчителів і дистанційку.

Фото: автор – photovs, Depositphotos


Обговорення