Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

28 Червня 2024

Чи можлива третя сесія / апеляція / перескладання: Тетяна Вакуленко відповіла на питання про додаткові можливості на НМТ

Наразі спеціальної (третьої) сесії НМТ-2024 не передбачено. Втім, в УЦОЯО гарантують, якщо повітряна тривога під час додаткової сесії триватиме понад 2,5 години, усі учасники однаково пройдуть оцінювання й отримають свої результати – ”тестування триватиме стільки, скільки потрібно”. У випадку, якщо з обʼєктивних причин організувати оцінювання під час додаткової сесії для певних випускників не вдасться, в центрі оцінювання якості освіти будуть ініціювати зміни до нормативки й організовувати третю сесію.

Про це в інтервʼю освіта.24 розповіла Тетяна Вакуленко, директорка УЦОЯО.

Перескладання

Пані Тетяна також повідомила, що перескласти НМТ просто тому, що вступник отримав низький бал – не можна. Вона нагадала, що для того, щоб взяти участь у конкурсі на вступ, варто набрати порогові бали з усіх чотирьох предметів – це 15% від загальної кількості з кожного предмета. Так, з математики це 5 із 32 балів.

Докладніше про те, які мінімальні бали НМТ необхідно мати абітурієнтам для вступу в університет, читайте тут.

Апеляція

Тетяна Вакуленко розповіла, що відповіді вступників перевіряє тестова система автоматично, а людський чинник відсутній. Відтак немає завдань, з перевіркою яких можна було б не погодитися.

Втім, якщо помилки є в самому тестуванні, рішення ухвалять на користь учасників. Жодних заяв для цього подавати не треба.

Пані Тетяна розповіла про дві такі помилки. У сесії від 18 травня 2024 року була помилка у завданні з математики – некоректно змакетовані варіанти відповідей. Аналогічна невелика технічна помилка була й у завданнях з української мови. Втім, як додала керівниця УЦОЯО, це одна сесія з-поміж великої кількості днів тестування.

Читайте також: “До 2 липня всі учасники НМТ дізнаються свої результати, частина з них вже є у персональних кабінетах”.

Титульне фото: gettyimages.ae


Обговорення