Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

5 Вересня 2024

Чи можуть на НМТ–2025 змінити кількість предметів? Коментар директорки УЦОЯО

У 2025 році майбутні абітурієнти й абітурієнтки, найімовірніше, як і цьогоріч, складатимуть в межах Національного мультипредметного тесту 4 предмети.

Про це під час інтервʼю для освіта.24 розповіла очільниця Українського центру оцінювання якості освіти Тетяна Вакуленко.

За її словами, запровадження НМТ з 5 дисциплін під час повномасштабної війни передбачатиме подолання низки викликів.

“У такому разі ми навряд чи зможемо проводити оцінювання протягом одного дня. Тож майбутнім вступникам доведеться подорожувати й розв’язувати через це фінансові й логістичні питання. Мені здається, що до 5 предметів точно не готові ні абітурієнти, ні система (у тих умовах, у яких ми нині перебуваємо)”, – пояснила Вакуленко.

Водночас, на думку очільниці УЦОЯО, на НМТ–2025 не може бути менше ніж 4 дисципліни. Адже всі ті предмети, які наразі внесли до списку обов’язкових, є ключовими.

Крім того, за її словами, для вступників важливо забезпечити можливість вибору, адже абітурієнти “проявляють свої знання якнайкраще з різних предметів”. Що, зокрема, залежить від їхнього майбутнього навчального спрямування й інтересів.

“Тому втратити предмет на вибір було б вкрай проблематично, на мою думку. А ще гірше – якби його забрали. Це був би поганий сигнал для ЗВО про те, що держава визначилася з предметами, а інші буцімто не є важливими”, – резюмувала Вакуленко.

Очільниця УЦОЯО також розповіла, що НМТ – це “вимушена система, яка багато в чому залежить від нинішніх обставин і віддзеркалює їх”. Водночас після перемоги України та закінчення війни модель тестування можуть змінити. У такому разі, за словами Тетяни Вакуленко, вступники, найімовірніше, складатимуть кожен предмет в окремий день.

“Тож це може бути кілька предметів, зокрема, і 5. При цьому держава самостійно визначатиме пріоритети, тобто те, які предмети є обов’язковими, а які – за вибором й чому саме так”, – резюмувала вона.

Читайте також: “Перші підсумки НМТ-2024: скільки в Україні 200-бальників та з яких предметів їх найбільше”.

Титульне фото: “Українська правда життя”


Обговорення