Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

12 Червня 2024

Де створюватимуть освітні центри й скільки дітей буде в групах: у МОН розповіли про особливості викладання “Захисту України” з 1 вересня

Оновлена програма “Захисту України” розрахована на викладання офлайн. Для закладів освіти, які працюють онлайн, з часом підготують адаптовану версію програми. Тому освітні центри створюватимуть лише в тих областях / громадах, де школярі навчаються очно або в змішаному форматі.

Про це розповів заступник міністра освіти і науки України Андрій Сташків під час офіційного відкриття Програми підготовки тренерів, які проводитимуть підвищення кваліфікації вчителів “Захисту України”.

За його словами, під час розподілу субвенції між областями, яку спрямують на навчання тренерів і педагогів, а також створення осередків для вивчення “Захисту України”, МОН враховувало особливості кожного окремого регіону. Наприклад, Херсонська область не отримала фінансування, оскільки там заклади освіти працюють виключно дистанційно, а Харківщина отримала “обмежену суму”, адже там лише частина шкіл працюють (почнуть працювати з 1 вересня) у змішаному форматі. Субвенцію, виділену для Харківської області, спрямують на навчання педагогів, які викладатимуть дисципліну за оновленою програмою офлайн, а також на необхідне обладнання.

“Щодо тих учителів, які не пройдуть навчання [які викладатимуть “Захист України” онлайн – ред.], зараз ще триває обговорення. Але найімовірніше вони зможуть використовувати окремі модулі з нової програми, які не стосуються здобуття практичних навичок (домедичної допомоги, управління дронами тощо). Адже викладання цих розділів можливе лише в осередках”, – пояснив заступник міністра.

Він також розповів, що навчання педагогів, які викладатимуть дисципліну онлайн, відбуватиметься в межах підвищення кваліфікації, до якого залучатимуть тренерів.

Крім того, Андрій Сташків нагадав, що зараз під час вивчення “Захисту України” відбувається поділ учнів і учениць на групи за статтю:

  • хлопців навчають за однією програмою;
  • дівчат за іншою.

З нового навчального року програма буде спільною для всіх. Але можливість поділу учнів на групи залишиться, зокрема, під час практичних занять (для цього МОН підготує відповідний наказ). У кожній групі має бути приблизно по 15 школярів і школярок.

Раніше міністр освіти і науки Оксен Лісовий розповів, що для українських старшокласників і старшокласниць повністю переписали освітню програму дисципліни “Захист України”.

Докладніше про те, як зміниться викладання “Захисту України” найближчим часом Андрій Сташків розповідав у великому інтерв’ю для “НУШ”. Читайте матеріал за посиланням.

Титульне фото: M&M Photography, Стрий


Обговорення