Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

15 Вересня 2021

Для забезпечення кожного вчителя не вистачає ще 45 тис. комп’ютерів – відповіді Мінцифри й МОН

За програмою “Ноутбуки кожному вчителю” школи отримають комп’ютери вже з урахуванням тих, що є в кабінетах інформатики.

Таку інформацію надало Міністерство цифрової трансформації у відповідь на запит “Нової української школи”.

На дашборді Мінцифри з інформацією про стан закупівель ноутбуків за антиковідну субвенцію зазначено, що заплановано купити 60 562 ноутбуків, на 58 068 із них оголошені торги.

Проте Міністерство освіти і науки рік тому зробило інші підрахунки для досягнення співвідношення “один комп’ютер для одного вчителя”. Воно надало інформацію, що необхідно закупити 105 104 ноутбуки. Це на 44 915 більше запланованого, тобто закуплять на 43% менше від того, що підрахувало МОН.

МОН для свого розрахунку від загальної кількості ПК віднімало ті, що використовуються в управлінсько-господарській діяльності або розміщені в кабінетах інформатики. Також цей розрахунок не враховував учителів музики, фізкультури, трудового навчання, образотворчого мистецтва, захисту Вітчизни, інформатики та адміністрацію закладів.

Тобто 44 915 тисяч комп’ютерів, що потрібні для досягнення співвідношення “один комп’ютер для одного вчителя”, це комп’ютери в класах інформатики або ті, що використовують для управлінського-господарської діяльності. Окрім того, розрахунки не передабчають ноутбуки для вчителів деяких предметів.

Кількість ноутбуків, що надало МОН, підраховувалася за допомогою програмно-апаратного комплексу “Автоматизований інформаційний комплекс освітнього менеджменту” (модернізована ІТС “ДІСО”). Через цю систему школи щороку надсилають інформацію у формі ЗНЗ-1.

Читайте докладніше у відповіді МОН на наш запит:

відповідь Кузьмичу Б. В. щодо ноутбуків

Завантажити PDF

Натомість, потреба в 60 тисячах ноутбуків формувалася з розрахунків, наданих Мінцифрі департаментами освіти і науки обласних та Київської міської державних адміністрацій. Вони для подачі інформації заповнювали Google-форми.

Розрахунки кількості ноутбуків від ОДА постійно уточнювались. Наприклад, станом на 10 серпня запланована кількість ноутбуків була більше нинішньої на понад 5 тисяч – через Дніпропетровську ОДА, яка спершу запросила майже 10 тисяч ноутбуків, за порахованої МОН потреби в 5,3 тисячі.

З усіх регіонів лише столиця отримає більше ноутбуків, ніж порахували в МОН. Заплановано придбати 4 тисячі ноутбуків за потреби в 3 914 штуки.

Докладніше читайте у відповіді Міністерства цифрової трансформації на наш запит:

Мінцифра відповідь

Завантажити архів з PDF та розрахунками ОДА в таблицях.

Раніше ми писали, що СБУ попередила крадіжку 300 мільйонів гривень на програмі “Ноутбук кожному вчителю”.

“Нова українська школа”

Фото: автор – Goodluz, Depositphotos


Обговорення