Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

17 Травня 2024

До 24 дітей в одному класі: освітній омбудсмен пояснив, як з 1 вересня діятиме нова норма

З 1 вересня 2024 року набуде чинності норма частини 2 статті 12 Закону України “Про повну загальну середню освіту”. Згідно з нею, кількість учнів у класах початкової школи (державного чи комунального закладу освіти) має бути від 5 до 24 учнів.

Про це розповіли в Офісі освітнього омбудсмена Сергія Горбачова.

За словами омбудсмена, упровадження таких змін є частиною реалізації реформи “Нова українська школа”. Зокрема, це дасть змогу:

  • зменшити навантаження на вчителя;
  • забезпечити індивідуальний підхід до кожного учня;
  • орієнтуватися на потреби учня в навчанні.

Сергій Горбачов наголосив, що відповідна норма стосується лише майбутніх першокласників. Наповнюваність класів учнями, які розпочали навчання у попередніх роках, залишається в тих нормативах, що діяли до набрання чинності норми про 24 учні.

Крім того, як повідомив омбудсмен, під час дії воєнного стану відповідна норма чинна не для всіх форм навчання. Зокрема, вона стосується лише очного (денного) та вечірнього навчання. Утім, за словами Сергія Горбачова, норма буде чинною й для класів зі змішаним форматом.

Тобто у 1-х класах з очною формою навчання не може навчатися понад 24 учні, а в класах з дистанційною формою на період воєнного стану може бути й більше дітей.

Сергій Горбачов також повідомив, що зараз формула розподілу освітньої субвенції не враховує зміни щодо нової максимальної наповнюваності 1-х класів.

Крім того, за його словами, згідно з Порядком поділу класів на групи при вивченні української мови та інших мов (включаючи іноземну мову), які не є мовами навчання в школі, поділ учнів на групи здійснюється, якщо в класі більше, ніж 27 осіб. Тому, як зазначив освітній омбудсмен, виникає запитання, у який спосіб здійснювати поділ на групи 1-х класів, якщо там 24 учні.

Сергій Горбачов уже надіслав запит до Міністерства освіти і науки України з проханням надати роз’яснення щодо проблемних питань, зокрема:

  • чи доцільно застосовувати норму про 24 учні до шкіл і класів, які вчаться за змішаною формою;
  • як ділити клас на групи для вивчення окремих предметів;
  • чи будуть внесені зміни про розподіл субвенції на таку кількість дітей у класі;
  • чи реально під час війни реалізувати цю норму.

Читайте також: “МОН оприлюднило перелік підручників для 1 класу, які можуть бути видані за кошти держбюджету”.

Титульне фото: freepic.com


Обговорення