Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

9 Лютого 2023

Додаткова сесія, вступ з ТОТ, можливості для абітурієнтів з ООП: процедурні тонкощі НМТ-2023, які варто знати

Під час вебінару “НМТ-2023: ви запитуєте – ми відповідаємо” заступниця директора УЦОЯО Тетяна Вакуленко відповіла на найпоширеніші питання учасників щодо тестування цього року. 

Повне відео можна подивитися за посиланням.

Зокрема, спікерка наголосила на таких моментах:

  • випускники, які не планують вступати до закладу вищої освіти, не повинні складати НМТ (у зв’язку зі скасуванням ДПА);
  • пробного НМТ цього року не буде (це пов’язано із безпековою ситуацією та труднощами в організації, адже нормативно пробне тестування відбувається за кошти учасників);
  • питання пільгового вступу і потреби писати мотиваційний лист будуть урегульовані порядком вступу до закладів вищої освіти 2023 року;
  • у тестах з української мови не буде завдань щодо норм, змінених редакцією правопису 2019 року.

Щодо можливості вступу для абітурієнтів, які фізично перебувають на тимчасово окупованих територіях, для них можливі два варіанти:

  • виїхати на підконтрольну Україні територію для проходження НМТ;
  • вступити без НМТ, лишаючись на ТОТ (за окремою процедурою, яка поки що не оприлюднена).

Реєстрація на НМТ розпочнеться у квітні в електронній формі – на сайті Українського центру оцінювання якості освіти. Якщо у вступника виникне необхідність змінити місто складання НМТ, це можна зробити протягом періоду реєстрації – і ще п’ять днів по його завершенню. Абітурієнтів просять звернути увагу: вказувати місто потрібно одразу, адже збір цієї інформації допоможе організаторам визначитися із розташуванням тимчасових пунктів оцінювання.

Учасники із вадами зору, які не мають змоги читати з екрана комп’ютера і користуються лише шрифтом Брайля, під час реєстрації отримають офіційну відмову в проходженні НМТ. Із цим документом вони зможуть складати вступні випробування безпосередньо в обраному закладі вищої освіти. Учасники із інвалідністю по зору, які не є повністю незрячими і можуть читати писаний текст, матимуть змогу збільшити шрифти на екрані до прийнятних для себе.

За словами Тетяни Вакуленко, абітурієнт чи абітурієнтка мають право складати (чи перескладати) НМТ на додатковій сесії, якщо

  • у час проведення НМТ дитина офіційно перебуватиме на змаганнях за кордоном (це треба вказати одразу під час реєстрації на тестування);
  • якщо у час проведення НМТ трапилося підтверджене погіршення самопочуття;
  • якщо повітряна тривога під час НМТ тривала занадто довго й продовжувати тестування у цей день неможливо;
  • якщо трапилося аварійне вимкнення світла і на час проведення НМТ не вистачило запасу батарей гаджетів/заряду акумуляторів/потужності генераторів.

Читайте також: “На НМТ-2023 усі довідкові матеріали з математики, фізики та хімії будуть вбудовані в тестову платформу в окремих вкладках”.

Слава Україні!

Героям слава!

Переможемо!

Фото: автор – luckybusiness, Depositphotos


Обговорення