Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

1 Серпня 2023

Дослідження PISA: як освіта та професія батьків впливають на навчальні досягнення дітей

Читачам доступний новий випуск аналітичного матеріалу “PISA-2018. Україна в центрі уваги”. У ньому ви можете дізнатися, як освіта та професійний статус батьків пов’язаний з навчальними результатами їхніх дітей, а також їхніми освітніми й професійними прагненнями на майбутнє.

Ознайомитися з повним текстом дослідження можна нижче або за посиланням.

PISA-2018_UKRinFocus_-27_July

 

  • Згідно з даними, в Україні 32% п’ятнадцятирічних підлітків зазначили, що їхні матері мають вищу освіту. Те ж саме про татів сказали 27% опитаних. Крім того, 38% учнів мають сім’ю, де принаймні хтось один із батьків здобував освіту протягом 16 років (тобто мають повну середню та вищу освіти). Однак цей показник все ж є вищим у сусідніх державах: Польщі, Угорщині, Словаччині та Грузії.
  • Більше половини учнів вказали, що їхні тато й мама мають лише повну середню освіту або освіту на рівні молодшого спеціаліста, молодшого бакалавра або кваліфікованого робітника. Водночас 8% мають батьків, які здобули освіту не вище базової середньої.
  • Крім того, сьогодні в Україні доволі високим є показник висококваліфікованих робітників згідно з міжнародною класифікацією. Про таку професію в матері заявили 54% учнів, а в батька – 32%. Водночас 15% учнів мають матерів з низькокваліфікованою професією, а про батьків таке повідомили 11% опитаних.
  • Варто зазначити, що в Україні, на відміну від інших держав, де проводилися дослідження, до здобуття вищої освіти більше прагнуть діти батьків з низьким професійним статусом. У цей же час в інших референтних країнах діти більш освічених батьків з вищим професійним статусом були більше схильні планувати здобуття вищої освіти в майбутньому.
  • На плани підлітків щодо навчання також впливає місце їхнього проживання. У невеликих населених пунктах України переважає вплив професійного статусу батьків, а у великих містах значущим є рівень освіти батьків.
  • Найвищого професійного статусу мріють досягти учні, батьки яких мають високий професійний статус, незалежно від рівня їхньої освіти. Учні, чиї батьки мають високий рівень освіти, але не змогли досягти успіху в професії, мають не високі очікування щодо свого майбутнього статусу.

За словами дослідників, що вищий професійний статус і рівень освіти мають батьки українських 15-річних підлітків, то більшу емоційну підтримку з їхнього боку та впевненість у своїх можливостях відчувають діти.

Раніше ми писали, що штучний інтелект допомагає учням визначитися з майбутньою професію: посилання на тест.

Титульне фото: unicef.org


Обговорення