Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

23 Серпня 2024

ДПА для учнів 4-х і 9-х класів: як планують вдосконалити тестування та чи проводитимуть його у 2025 році

В Україні планують запровадити вдосконалену державну підсумкову атестацію для учнів 4-х та 9-х класів. Перший етап апробації деяких складників ДПА для 4-класників відбувся навесні 2024 року. Пілотне тестування для 9-класників планують провести у 2026 році.

Про це повідомив Український центр оцінювання якості освіти.

У 2017 році УЦОЯО ініціював розроблення комплексної “Стратегії розвитку освітніх оцінювань у сфері загальної середньої освіти в Україні до 2030 року” (затвердили у 2019 році). У ній визначили, які освітні оцінювання варто запровадити з огляду на імплементацію концепції Нової української школи.

Впровадження елементів стратегії, згідно з графіком, мало відбуватися поступово, однак цьому спочатку завадила пандемія COVID-19, а згодом повномасштабне вторгнення.

Утім, навесні 2024 року відбулося пілотування окремих складників ДПА для 4-класників. Його результати показали, що модель оцінювання навчальних результатів учнів і учениць вимагає певних змін. Тому у 2025 році УЦОЯО проведе 2-й етап апробації ДПА-4.

“Дані, отримані за його підсумками, не позначаться на підсумкових (річних) оцінках учнів/учениць, натомість їх використають для уточнення підходів до оцінювання, розроблення моделі тестування, яка має забезпечувати якомога повніше охоплення обов’язкових результатів навчання, визначених новим Державним стандартом початкової освіти й чинними освітніми програмами для початкової школи”, – пояснили в центрі.

В УЦОЯО також розповіли, що більшим викликом є розробка моделі оцінювання для 9-класників. Зокрема, через те, що кількість освітніх галузей, які має охопити ДПА–9, є посутньо більшою, порівнюючи з початковою школою. Крім того, українські учні 9-х класів навчаються за десятками різних модельних навчальних програм, що відрізняються за змістом.

Водночас в центрі вважають, що найбільш імовірним форматом проведення ДПА для 9-х класів буде комп’ютерне тестування, результати якого будуть доступні як для педагогів, так і учнів.

“Зрозуміло, що проведення ДПА–9 на комп’ютерній основі пов’язане з багатьма проблемами: від якості техніки в закладах до дотримання академічної доброчесності під час проведення тестувань. Процес імплементації нової моделі ДПА–9 буде тривалим і багаторічним”, – пояснили в УЦОЯО.

Нині фахівці центру вже почали підготовку до розроблення такої моделі оцінювання навчальних досягнень учнів і учениць 9-х класів.

Крім того, в УЦОЯО планують, що здобуті знання та навички 9-класників оцінюватимуть не лише з мовно-літературної та математичної галузі, а й з:

  • громадянської освіти;
  • історичної галузі;
  • іноземних мов;
  • природничих галузей.

“Наразі плануємо, що вже у 2026 році ми попросимо деякі заклади освіти долучитися до пілотування ДПА–9. Як і у випадку з ДПА–4, участь буде добровільною, а результати використовуватимуть лише для вдосконалення розроблюваних підходів”, – додали в центрі.

Раніше ми розповідали, що МОН затвердило Порядок та умови здобуття освіти в школах України в умовах воєнного стану.

Титульне фото: УЦОЯО


Обговорення