Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

22 Жовтня 2024

Думи, фільми й відеолекції про кобзарів: в Україні створили портал для збереження нематеріальної культурної спадщини

Для дорослих і дітей створили портал “ДУМА”, який містить студійні записи майже 100 творів-дум від сучасних кобзарів і лірників. Проєкт покликаний зберегти та популяризувати унікальну нематеріальну культурну спадщину України.

Про це повідомило Міністерство культури та стратегічних комунікацій України.

Ознайомитися з матеріалами всі охочі можуть за посиланнями:

До ініціативи долучилися всі наявні Кобзарські цехи України:

  • Київський;
  • Харківський;
  • Львівський.

У них не лише зберігають кобзарську традицію, а й намагаються передати її новим поколінням, зокрема, навчають грати на інструментах, виготовляти їх власноруч, а також дотримуватися кобзарських правил, звичаїв і цінностей.

Як розповіли в МКСК, у проєкті використовують “інноваційні кроссекторальні підходи та цифрові технології для фіксації й збереження епічної музично-словесної традиції кобзарства”.

Так, для користувачів і користувачок уже доступні:

  • студійні записи майже 100 творів-дум від 12 сучасних кобзарів і лірників;
  • 19 відео виконань епічного кобзарського репертуару;
  • 6 фільмів-портретів кобзарів;
  • 3 освітні відеолекції.

Крім того, особливістю проєкту є його інклюзивність. Усі матеріали ресурсу мають тифлокоментарі – додатковий аудіосупровід, – що описують візуальні елементи й контекст (для людей з порушеннями зору).

Автори ініціативи також планують додати на портал записи дум за останні 120 років (від початку фіксації на аудіоносіях). Зокрема, відреставровані валкові записи від Миколи Лисенка, Філарета Колеси й інших дослідників кобзарської традиції.

Читайте також: ““Свої, українські, невивчені”: слухайте аудіоуроки про видатних і талановитих українців від “Вчися вухами””.

Титульне фото: “НУШ”


Обговорення