Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

4 Жовтня 2021

Директор школи подав на Кабмін у суд через вакцинацію – що з цим не так

UPD. Спершу наша редакція зробила новину без коментарів експертів. Оскільки є багато міфів щодо шкоди вакцинації, така новина потребує експертної оцінки, яку ми додали в оновленій новині.

Директор спеціалізованої школи №210 Оболонського району Києва Дмитро Ламза подав судовий позов до Окружного адміністративного суду м. Києва проти Кабміну.

Про це він написав у своїй fb-сторінці, пише канал 24.

Головна вимога позову: повернути конституційні права педагогам, визнавши протиправними та нечинними положення підпункту 15-1 пункту 3 та підпункту 10 пункту 3-5 Постанови Кабінету Міністрів України від 9 грудня 2020 р. №1236 у редакції від 24.09.2021 р.

Ці пункти передбачають перехід на дистанційне навчання закладів, у яких немає 80% вакцинованих працівників.

Відповідачем у справі є Кабмін, третьою стороною виступає Профспілка працівників освіти й науки України.

При цьому освітянин підтримує вакцинацію і вважає, що вона потрібна, але треба дотримуватися закону.

Освітній омбудсмен Сергій Горбачов на прохання прокоментувати цю подію сказав, що йому шкода, що директор школи став до лав антивакцинаторів.

“Я не коментую безвідповідальних антивакцинаторів”, – сказав він.

Також для статті “Нової української школи” він говорив, що якщо позиція головного санітарного лікаря України про неможливість невакцинованим педагогам виходити на роботу буде підтверджена нормативним документом, її потрібно буде виконувати.

Зокрема, зараз є номативна вимога щодо 80% вакцинованих працівників.

Також він додав:

“Я є переконаним прихильником захисту громадян від інфекційних хвороб через вакцинацію, але це має бути здійснено в законний спосіб. Треба бути освіченими й не вестися на маніпуляції, які ми бачимо у великій кількості. […]

Вакцинація унеможливлює важкий перебіг хвороби. Варто прислухатися до раціональних рекомендацій і порад, адже коли вчитель хворіє, дітей нема кому навчати […].

Працівник закладу освіти має усвідомлювати, що, вакцинуючись, він сприяє захисту права, насамперед свого, та всіх учасників освітнього процесу на життя та здоров’я. Також він підвищує шанси закладу освіти проводити освітній процес із нового навчального року більшість часу очно, а не дистанційно […]”.

Також у цій статті лікар-інфекціоніст і голова Національної технічної групи експертів із питань імунопрофілактики (НТГЕІ) Федір Лапій сказав, що освітяни мають підтримувати вакцинацію як науково підтверджений метод боротьби COVID-19.

Він пояснив: багато освітян – це люди зрілого і старшого віку. Вони контактують із дітьми, а діти часто хворіють на ковід легко й можуть заражати людей старшого віку, які є в групі ризику.

“Щоби не припинявся навчальний процес, освітянам потрібно мати захист. Освітяни самі мають тиснути на міністерство, щоби їх вакцинували. […]

У нас вчителі й медики часто підтримують антивакцинальні й антинаукові ідеї. Це питання їхньої профпридатності. Ми маємо зростання кількості випадків COVID-19, пов’язане з дельта-вірусом […]”.

Раніше ми писали, що МОЗ пропонує відсторонювати від роботи нещеплених працівників шкіл і дитсадків.

Фото: автор – SergPoznanskiy, Depositphotos


Обговорення