Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

22 Лютого 2022

Дитяча депресія зустрічається рідше завдяки ігноруванню негативного досвіду – дослідження

Науковці дослідили причини оптимізму дітей та песимізму підлітків.

Це зробили вчені з британського Центру нейровізуалізації людини, Інституту неврології Квін-Сквер та німецького Центру обчислювальної психіатрії та дослідження старіння імені Макса Планка, пише УП. Життя з посиланням на Neuroscience.

Дослідження показало, що чим молодші діти, тим частіше вони схильні до гіперболізованого оптимізму. Його рівень знижується через їхнє дорослішання та стає більш “реалістичним”.

Науковці пояснюють таку зміну навчанням на власних помилках. Тобто, чим більше негативних результатів має дитина, тим менш “рожевими” стають її “окуляри”.

Дослідники попросили 108 дітей та підлітків зіграти в гру зі збирання скарбів із різних планет. Під час гри молодші діти були частіше, ніж підлітки впевнені в тому, що вони зібрали найбільше монет.

Вчені також виявили, що молодші діти не так часто концентруються на невдалих результатах та схильні ігнорувати їх. Водночас це не заважає їм навчатися грати. Вони це роблять не гірше за підлітків.

Дослідження дитячого оптимізму вчені проводили й раніше, тоді виявили, що оптимізм позитивно впливає на професійний розвиток та психічне й фізичне здоров’я. Зі свого боку, відсутність гіпероптимізму може сприяти розвитку депресії.

“Ми знаємо, що депресія часто виникає в підлітковому віці, саме в той час, коли рожеві окуляри зникають. Ми сподіваємося, що майбутні дослідження проллють світло на те, чи пов’язані відмінності в розвитку з тим, як діти втрачають свій гіпероптимізм, із ризиком виникнення симптомів психічних захворювань”, – зазначив головний дослідник доктор Тобіас Хаузер.

Нагадаємо, звіт ЮНІСЕФ показав, що у 13% дітей та підлітків віком 10–19 років є психічні розлади.

Читайте також: Як розповідати учням про війну на сході України. Досвід учителів і коментар психологині.

Раніше ми писали, що підлітки можуть отримати анонімні онлайн-консультації у психологів.

Фото: автор – photographee.eu, Depositphotos


Обговорення