Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

24 Жовтня 2023

“Дитина озвучує російські наративи”: освітян запрошують взяти участь у опитуванні

Сучасна війна з росією ведеться не лише на полі бою. Вона, зокрема, включає, в себе інформаційне протистояння та боротьбу за “розум” як дорослих, так і дітей. Школярі та школярки більш вразливі перед можливим впливом пропаганди окупанта, а ситуації, коли діти та підлітки з тих чи тих причин озвучують російські наративи, на жаль, є не поодинокими.

Редакція “Нової української школи” готує серію матеріалів про поширення російської пропаганди серед учнів закладів середньої освіти. Зокрема, з яких причин це може відбуватися, які ризики це несе для національної безпеки та чому важливо вивчати з учнями основи медіаграмотності.

Наразі просимо освітян та освітянок долучитися до невеликого опитування щодо поширення російських наративів між учнями. Заповнити анкету можна за посиланням або нижче.

Звертаємо вашу увагу, що опитування є анонімним. На його основі журналісти “НУШ” підготують пояснення юристів, психологів та істориків, як школам реагувати на пропагандистські ідеї та протидіяти їхньому поширенню серед учнів.

Заздалегідь вдячні за небайдужість та участь в опитуванні.

Поширення російської пропаганди серед учнів може мати серйозні наслідки для національної безпеки України. Серед основних можна виокремити:

  • дезінформацію та спотворення історії: російська пропаганда намагається “переписати” історію, внести спотворення та перекрутити факти, що загрожує формуванню правильного розуміння минулого;
  • маніпуляція громадською думкою: розповсюдження пропаганди може сприяти формуванню негативних стереотипів і стосунків між громадянами, а також викликати конфлікти в суспільстві;
  • порушення національної єдності: пропаганда окупанта може впливати на національну ідентичність і підштовхувати молодь до відчуженості від власної культури та мови, або й взагалі до співпраці з ворогом.

Раніше ми розповідали, що учителів “Захисту України” запрошують взяти участь в опитуванні.

Титульне фото: detector.media


Обговорення