Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

26 Січня 2023

Експерт різко висловився про рівень складності НМТ-2023: в УЦОЯО прокоментували його заяву

Тетяна Вакуленко, заступниця директора Українського центру оцінювання якості освіти, наголосила, що складність завдань у предметних частинах НМТ не буде вищою за звичну складність тестів ЗНО. 

Коментар посадовиці опублікувала Освіта.ua після того, як в ефірі телеканалу “Еспресо” експерт з освітніх питань Олександр Кондратюк висловився, буцімто запланований на цей рік НМТ буде “найжорсткішим за всі 15 років проведення тестування”.

Зокрема, він зазначив: “Пропонується чотири завдання профільного рівня з математики, де взагалі немає відповідей, їх треба буде писати вручну. Шість профільних завдань з фізики, шість таких з хімії, також пропонують з англійської мови на всі 32 завдання вручну писати відповіді, встановлювати відповідності – це все небо й земля, порівнюючи з тим, яким був мультитест у 2022 році. Так само є ускладнення з історією, замість 100 обіцяних років треба буде знати період у чотири сотні років”.

Експерт також розкритикував вилучення історії України з переліку обов’язкових предметів і спрогнозував суттєве зниження середнього балу абітурієнтів у 2023 році через складність завдань.

Тетяна Вакуленко так прокоментувала цю заяву: “З-посеред завдань НМТ не буде завдань з відкритою відповіддю (власного висловлення чи письмового розвʼязування задачі на окремому бланку). А завдання з короткою формою відповіді (вписування чисел) у тестах з математики були й раніше. Ні про яке вписування слів англійською мовою також не йдеться. Завдання на заповнення пропусків – це підставляння в текст пропущених слів із числа запропонованих варіантів”. Вона закликала не робити висновків про рівень складності НМТ до оприлюднення демонстраційних варіантів від УЦОЯО.

Видання Освіта.ua у своїй публікації назвала Олександра Кондратюка “невідомим експертом, який навмисно або через відсутність базових знань повідомляв аудиторії неправдиві дані щодо проведення НМТ”.

Читайте також: “НМТ-2023 vs НМТ-2022: що змінилося?”.

Слава Україні!

Героям слава!

Переможемо!

Фото: автор – photographee.eu, Depositphotos


Обговорення