Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

17 Березня 2024

Громадські організації підготували дорожню карту реінтеграції 1,6 мільйона дітей та молоді з ТОТ

За даними громадської організації ЦГП “Альменда”, наразі на тимчасово окупованих територіях (ТОТ) перебуває майже 1,6 мільйона дітей та молоді різного віку. Всі вони з 2014 року піддаються російській політиці русифікації та мілітаризації. На думку “Альменди”, держава вже зараз має планувати, як буде ефективно реінтегрувати дітей після деокупації ТОТ.

ЦГП “Альменда” разом з Регіональним центром прав людини та Українською гельсінською спілкою з прав людини підготували дорожню карту політики реінтеграції дітей та молоді, які перебували в окупації. Про це редакції повідомили  розробники документа.

Рекомендації базувались:

Громадські організації працювали над дорожньою картою упродовж року. Одна за авторів карти, Олена Семьоркіна, аналітикиня, спеціалістка з питань нормотворення Української Гельсінської спілки з прав людини, розповіла, що у ній було виокремлено шість умов впровадження та 11 принципів політики реінтеграції дітей та молоді, які перебували в окупації.

Сама “карта” складається з семи стратегічних цілей:

  • висока довіра до української держави та її інститутів більшості людей, які перебувають в окупації;
  • нетравматичне відновлення громадянської ідентичності;
  • подолання протиставлення української й російської мов, оскільки пропагандисти використовують це як спосіб розпалювання міжнаціональної ворожнечі;
  • запобігання дискримінації та сегрегації;
  • подолання ментальних травм та забезпечення психологічної реабілітації дітей та молоді з деокупованих територій;
  • сприяння формуванню політики пам’яті;
  • долучення дітей та молоді до процесів деокупації, реінтеграції та розбудови миру.

Дослідники наголошують, що всі цілі мають бути впроваджені в комплексі, не відірвано одне від одного.

“Діти та молодь – є неймовірним, унікальним ресурсом, рушійною силою, - додала Катерина Рашевська, експертка Регіонального центру прав людини, співавторка дорожньої карти. – Ця сила може призвести до потужних миробудівних процесів. Тобто діти – це не обʼєкти, над якими ми будемо винаходити політику, це гравці та реалізатори нашої реінтеграційної політики”.

Читайте також: “Освітня деокупація: чому вчать в школах Криму та як інтегрувати кримських дітей в український простір після звільнення півострова”

Титульне фото: ЦГП “Альменда”


Обговорення