Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

11 Січня 2021

Грифувати модельні навчальні програми НУШ буде установа, яка провалювала друк підручників

Модельні навчальні програми для класів, які навчаються за новими освітніми стандартами, затверджуватиме Інститут модернізації змісту освіти.

Про це “Новій українській школі” повідомило МОН у відповідь на запит.

Інститут модернізації змісту освіти визначено відповідальною за організацію роботи з надання грифів навчальній літературі та навчальним програмам, а ухвалювати рішення щодо надання грифів будуть предметні (галузеві) експертні комісії”, – зазначили в міністерстві. Це визначено наказом №1512 від 4 грудня 2020 року.

У міністерстві таке рішення обґрунтовують так: “ІМЗО має багаторічний досвід із організації роботи комісій із розгляду навчальної літератури й навчальних програм щодо доцільності їхнього використання в освітньому процесі”.

Зазначимо, що згідно з Порядком надання грифів навчальній літературі та навчальним програмам (пункт 7), грифи може надавати більше однієї установи. Водночас, у порядку немає назв установ. Проте МОН віддало цей обов’язок виключно ІМЗО, не залучивши нещодавно створений Український інститут розвитку освіти.

ІМЗО – установа, яку часто критикують за неефективність. Зокрема, інститут був відповідальний за підручники для першого набору школярів, які навчалися за новим освітнім стандартом. Проте через невчасне проведення конкурсу першачки отримали підручники уже після початку навчання.

Після цього тогочасна міністерка освіти і науки Лілія Гриневич оголосила про реформу ІМЗО. Зокрема, тоді створили Український інститут розвитку освіти – він, зокрема, мав перебрати ведення конкурсів підручників від неефективного ІМЗО.

Міністерство під керівництвом Сергія Шкарлета говорить, що “весь процес підготовки й відбору підручників перед їх виданням потребує кардинальних і термінових змін”. Водночас, у МОН переконані, що ІМЗО, яке є відповідальним за низьку якість підручників, має займатись цими змінами. Це у відомстві повідомляли на наш запит у грудні 2020 року.

Раніше МОН уже забрало проведення першого етапу конкурсу підручників для 4-х класів НУШ від УІРО до ІМЗО. Зараз у відповіді на наш запит щодо відповідальних за грифування матеріалів НУШ у міністерстві зазначили, що УІРО “займається іншим великим проєктом – Всеукраїнською школою онлайн.

Читайте такожЯк планують змінити процедуру вибору підручників

Фото: автор – Andy-pix, Depositphotos


Обговорення