Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

6 Червня 2022

Харківські випускники станцювали вальс серед руїн своєї школи

10 випускників школи №134 у Харкові станцювали вальс на руїнах своєї школи.

Про це повідомило Суспільне.

На відео кілька пар танцюють вальс у подвірʼї зруйнованої будівлі.

27 лютого в будівлю школи вдерлися російські спецпризначенці. Щоби знешкодити їх та зберегти життя харків’ян, відбувся бій: українські бійці знищили взвод у будівлі — приблизно 30 окупантів.

На випуск прийшла третина класу, бо інші зараз за межами міста, розповів один із випускників Гліб Опашнян.

“Для мене це жах, особливо, коли я бачив, як школу нищили. Я спостерігав за цим увесь день. Мій дім за 500 метрів від школи. Я почув, що почали стріляти й із батьком пішов на другий поверх свого дому. Я відчув страх, осколок пролетів над моїм домом і влучив в дім сусідів. Те, що загарбники полягли тут, — це для мене радісна новина. А сьогодні випускний і я радісний, я випускаюся зі школи”, — розповів він.

Учителька географії цієї школи Олена Мосолова цьогоріч також є мамою випускниці.

“Останній дзвоник ми собі трохи не так уявляли для своїх дітей, але сталося так, як сталося, й хочеться якесь свято діткам. Я сюди щодня прихожу, не відпускає”, — розповіла жінка.

До події долучилися бійці підрозділу “Кraken”, які звільняли школу.

Боєць Костянтин Немічев розповів, що в школі був останній форпост окупантів, які намагалися зруйнувати Харків.

“… російські окупанти закріпилися тут і намагалися зробити так, аби Харків був зруйнований, але ми разом з іншими підрозділами зараз відкинули російську армію за 20 км від міста. Харків ми відбудуємо, обов’язково переможемо, і у нас буде мир і нове життя після війни”, — сказав він.

Нагадаємо, “Новій українській школі” в МОН повідомили, що станом на 31 травня в Україні було 830 пошкоджених закладів загальної середньої освіти та 111 вщент зруйнованих. Також станом на 5 червня було 1 938 пошкоджених закладів освіти загалом і 182 повністю зруйнованих.

Фото: Суспільне / Олександра Новосел


Обговорення