Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

3 Січня 2018

Хобзей: У профільній школі повинно бути не менше 100 десятикласників

Для того, щоб старшокласники могли обрати у профільній школі потрібний їм предмет для поглибленого вивчення, школа має мати достатню кількість учнів для 3–4 паралельний класів.

Про це розповів заступник міністра освіти і науки Павло Хобзей в інтерв’ю “Новій українській школі”.

Найбільша проблема в тому, що мережа шкіл, яка є зараз, не дає нам можливості організувати профільне навчання. У більш ніж третині шкіл у сільській місцевості є один 10-й клас, і в ньому навчаються не більше десяти учнів. Якщо кожен учень захоче вивчати інший предмет поглиблено, ми не можемо це зробити з фінансових причин.

Ми думаємо прописати в законі “Про загальну середню освіту”, що в профільній школі повинно бути не менше 100 учнів, які навчаються у 10 класі. Тому, коли ми перейдемо до НУШ, мережа академічних ліцеїв повинна забезпечити мінімум 3-4 класи на паралелі. А це означає, що до 2027 року, чи 2023-го, треба створити окрему мережу профільних академічних ліцеїв – на зразок професійно-технічних ліцеїв. Це доволі складне завдання“, зазначив Хобзей.

Окрім того, заступник міністра розповів, що МОН мотивуватиме школи обирати природничий напрям.

Найперше треба забезпечити школи сучасним лабораторним обладнанням, щоб було цікаво вчитись. І, безумовно, добрими вчителями, що зараз є проблемою. Багато буде залежати від ринку праці“, додав він.

Більше про профільну школу читайте в інтерв’ю “Нової української школи” із Павлом Хобзеєм.

Нагадаємо, за освітнім законом, профільну школу мають запустити не пізніше 2027 року, але закон також допускає, що 10-12 класи за новим Стандартом можуть запрацювати раніше – у МОН планують зробити це у 2023 році.

Фото: автор – tonodiaz, Depositphotos


Обговорення