Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

7 Лютого 2023

Хто з педагогів має право на відстрочку від мобілізації: юридичний коментар

Сьогодні парламент подовжив дію воєнного стану та загальної мобілізації на 90 днів. Хто із педагогічних та науково-педагогічних працівників не підлягає мобілізації?

ГС “Освіторія” взяла коментар у юристки Марії Звягінцевої, експертки ГО “Юридична сотня”.

За словами фахівчині, відповідно до статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку і мобілізацію” під час воєнного стану не підлягають призову:

  • наукові і науково-педагогічні працівники вишів, коледжів, наукових установ та організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь;
  • педагоги училищ, шкіл, які працюють у своїх закладах освіти не менш як на 0,75 ставки.

Для відстрочки є дві умови:

  • робота в закладі освіти має бути основною;
  • зайнятість педагога повинна бути не менше ніж 0,75 ставки.

Учитель, який працює на 0,5 ставки, не отримає відстрочки від мобілізації. Технічні працівники закладів освіти теж не мають права на відстрочку.

Крім того, школа не може подати бронь на педпрацівника – учителі не підпадають під визначення категорії працівників, яких можна “бронювати”, до того ж це нелогічно, оскільки відстрочка діє безтерміново, а підтвердити її наявність можна документами від роботодавця.

Юристка також наголосила, що вручення повісток неповнолітнім юнакам у жодному разі не означає мобілізацію – вони мають стати на військовий облік як призовники в 17 років.

Читайте також: “Освітяни дошкілля та позашкілля матимуть відстрочку від мобілізації: законопроєкт буде передано на голосування”.

Слава Україні!

Героям слава!

Переможемо!

Фото: автор – VitalikRadko, Depositphotos


Обговорення