Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

25 Жовтня 2022

Інвалідність дитині можна встановити дистанційно – пояснення МОЗ  

У період дії воєнного стану, і дітям, і дорослим можна встановлювати інвалідність заочно та незалежно від місця реєстрації, проживання чи перебування.

Про це на своєму сайті повідомило Міністерство охорони здоров’я.

Медико-соціальну експертизу проводитимуть дітям, батьки яких звертатимуться до лікарсько-консультативної комісії (ЛКК) для встановлення інвалідності.

Якщо дитина з інвалідністю, якій виповнилося 18 років, не може прибути на огляд до медико-соціальної експертної комісії, то комісія може ухвалювати рішення про встановлення інвалідності заочно на підставі направлення ЛКК.

Також МОЗ нагадує, що оформити інвалідність можна й українцям, які перебувають за кордоном. Для цього людині потрібно надіслати медичні документи й обстеження українською мовою до сімейного або лікаря, який вас лікує на території України, для оформлення “Направлення на МСЕК” (форма 088/о).

ЛКК дистанційно розгляне пакет документів і, за наявності ознак інвалідності, спрямує на медико-соціальну експертну комісію для встановлення інвалідності.

Якщо людина не може прибути на огляд до МСЕК, комісія може ухвалювати рішення про встановлення інвалідності також заочно на підставі направлення лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я.

Діти та дорослі з інвалідністю без повторного проходження огляду ЛКК чи медико-соціальної експертної можуть отримувати:

  • соціальні виплати;
  • реабілітаційні послуги та допоміжні вироби (милиці, ходунки, крісла колісні);
  • засоби інконтиненції: наприклад, памперси, катетери тощо;
  • освітні послуги;
  • відповідні пільги.

Читайте також: “Як продовжити строк інвалідності під час воєнного стану – інструкція“.

Слава Україні!

Героям слава!

Переможемо!

Фото: автор – Wavebreakmedia, Depositphotos


Обговорення

Розділ створено за підтримки Програмної ініціативи “Демократична практика” Міжнародного фонду “Відродження”. Позиція Міжнародного фонду “Відродження” може не збігатися з думкою автора.