Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

21 Січня 2023

Історія України як предмет за вибором на НМТ-2023: причини рішення

Після оголошення формату НМТ-2023 розгорнулося суспільне обговорення щодо вилучення історії України з переліку обов’язкових для складання дисциплін. Докладно про це розповіла заступниця директора Українського центру оцінювання якості освіти Тетяна Вакуленко

Про це повідомляє ГС “Освіторія”.

Тетяна Вакуленко пояснила, що включення української мови та математики до переліку обов’язкових дисциплін мало такі причини: “Саме українська мова та математика мають найвищу прогностичну валідність, тобто вони найкращим чином визначають потенційну успішність абітурієнта при вступі до закладу вищої освіти. Саме тому ці предмети були визначені обов’язковими і тогоріч, і цьогоріч”.

Разом з тим посадовиця зазначила, що рішення про два обов’язкові предмети, серед яких немає історії України, було надзвичайно складним: “У процесі обговорення моделі вступу постійно точилися дискусії щодо обов’язковості історії України, адже ніхто не може підважити важливість цього предмету для громадян України, майбутніх вступників. Освітяни, управлінці наполягали на моделі вступної кампанії, яка передбачала три обов’язкових предмети й один – на вибір вступника”.

Водночас такий підхід, за словами Тетяни Вакуленко, передбачав би або проходження всіх блоків НМТ учасниками в один день, або проходження оцінювань у два дні. Минулого року тестові форми були недостатньо довгими – це не дозволило талановитим вступникам показати свої навчальні досягнення.

Цього року принциповим рішенням було збільшити кількість завдань у тестах. Тригодинне тестування, де на кожен блок відведено приблизно по 60 хвилин, з одного боку, дозволить якнайкраще визначити рівень знань абітурієнтів, з іншого – не буде для них непосильним викликом.

Тривалість чотириблокового тесту була б більшою, і це посилило б психологічне навантаження на вступників. Рознесення ж тестування на два дні – це зростання безпекових ризиків.

УЦОЯО прогнозує, що саме історію України обере більшість вступників. Важливо, що третій предмет НМТ є універсальним: абітурієнт, який отримає результат з історії України, зможе, як і минулого року, вступити і на умовні гуманітарні, і на умовні технічні спеціальності.

Нагадаємо, що МОН оприлюднило нові правила вступу вчора на брифінгу.

Слава Україні!

Героям слава!

Переможемо! 

Фото: автор – monkeybusiness, Depositphotos


Обговорення