Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

24 Жовтня 2024

Комітет ВР визнав роботу щодо забезпечення шкіл підручниками незадовільною

Комітет Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій визнав “незадовільною роботу Міністерства освіти і науки в частині забезпечення шкіл підручниками й навчальними посібниками”. Таке рішення ухвалили під час засідання, що відбулося 22 жовтня 2024 року.

Про це повідомили на сайті профільного комітету ВР.

Раніше ми також розповідали, що шість українських регіонів досі не забезпечені підручниками для 7-х класів “НУШ” на 100%.

Народні депутати одноголосно констатували, що проблема несвоєчасного надходження підручників і навчальних матеріалів у школи:

  • набула системного характеру;
  • потенційно може стати причиною зриву доставки підручників і посібників у наступному навчальному році.

Зокрема, члени комітету ВР виокремили чотири основні проблеми:

  1. несвоєчасність доставки підручників безпосередньо до ЗЗСО, зокрема, навчальної літератури для дітей з порушенням зору й дітей, які навчаються мовами національних меншин;
  2. відсутності належних механізмів забезпечення підручниками й посібниками учнів і учениць, які нині перебувають за кордоном, але продовжують навчатися дистанційно в українських школах;
  3. порушення вимог чинного законодавства “в частині запровадження інтерактивного електронного додатка до підручника та обов’язкової апробації навчальної літератури, закупівлю якої здійснюють коштом державного бюджету”;
  4. низька якість змісту підручників і відсутність необхідних заходів з боку МОН для розв’язання цієї проблеми, зокрема, для вдосконалення процедури конкурсного відбору.

З огляду на це профільний комітет ВР затвердив низку рекомендацій для Кабміну й МОН. Вони спрямовані як на покращення ситуації із забезпеченням шкіл підручниками в наступному навчальному році, так і на підвищення якості навчальних матеріалів.

У засіданні комітету також брали участь представники:

  • МОН;
  • Інституту модернізації змісту освіти;
  • Українського інституту розвитку освіти.

Раніше ми розповідали, що МОН розпочало конкурс підручників для 1, 2, 3 і 8 класів НУШ

Титульне фото: freepic.com


Обговорення