Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

8 Березня 2023

Кожна десята дитина отримувала прохання надіслати інтимні фото: як навчити дитину правил поведінки в інтернеті

Усі діти, що мають доступ до інтернету, піддаються ризику зазнати сексуального насильства, адже воно може набувати онлайн-форм. Це явище називають термінами “секстинг”, “онлайн-грумінг” та “сексторшен”.

Проєкт #stop_sexтинг нагадує про те, що потрібно робити, якщо дитина стикнулася зі злочинцями. Відповідний матеріал опублікували на сайті МОН.

Як це відбувається?

Діти та підлітки шукають уваги в соціальних мережах. Сучасні тенденції диктують гіперсексуалізацію поведінки – бажання виглядати відверто та спокусливо. Саме тому дитина може надіслати своє зображення, якщо в неї є телефон з камерою та доступ до інтернету. У такий спосіб діти, зокрема, досліджують власну сексуальність – їм здається, що це безпечніше, ніж справжній секс.

Згідно з дослідженням, проведеним в Україні серед 4 700 дітей віком 6-17 років, кожна десята дитина отримувала запити із проханням надіслати інтимні фото.

Із надсиланням інтимних фото розпочинаються перші загрози. Дитина може вважати, що надсилає фото однолітку – інтернет-другу, якого не бачила офлайн. Однак по той бік екрану можуть бути дорослі злочинці. Крім того, фото можуть використовувати й однолітки для кібербулінгу.

Важливо пам’ятати: контент, який потрапляє в інтернет, майже неможливо видалити, а отже, інтимні фото та відео можуть переслідувати дитину й через багато років.

Якщо злочинцю недостатньо контенту, який надіслала дитина, він переходить до вимагання ще більшої кількості через шантаж та погрози. Наприклад, обіцяє розіслати попередні фото чи відео батькам або однокласникам. Так відбувається сексторшен.

Такі дії передбачають кримінальну відповідальність за статтями 156-1 (домагання дитини для сексуальних цілей) та 301-1 (виготовлення та розповсюдження дитячої порнографії) Кримінального кодексу України.

Щоб зрозуміти, як відбуваються злочини в інтернеті, #stop_sexтинг  адаптували інформаційну кампанію Internet Watch Foundation “T.A.L.K”, розроблену у Великій Британії. Переглянути коротке відео можна за посиланням.

На сайті stop-sexting.in.ua як лінія звітування працює портал повідомлень про матеріали, що зображують сексуальне насильство над дітьми. Ці повідомлення допомагають захистити дітей та не допустити подальшої сексуальної експлуатації.

За посиланням можна завантажити поради щодо того, як говорити з дитиною про секстинг.

стоп-1

Що потрібно робити, якщо дитина надіслала оголені фото?

  1. Дитина, яка зіштовхнулася з онлайн-ризиком, потребує підтримки без осуду чи критики. Обов’язково подякуйте їй за довіру та підтримайте.
  2. Для збереження доказів дитина має зробити скрин листування, де видно, кому і коли були надіслані матеріали. Це потрібно зробити до того, як вжито заходів для видалення таких матеріалів, адже скріни стануть доказами у кримінальному процесі.
  3. Прибрати фото- чи відеоматеріали з мережі доволі непросто, тож важливо зупинити поширення такого контенту через видалення зображень: у діалогах дитини; у хмаросховищах, на пристроях, у діалогах та групах; у соціальних мережах через звернення до адміністрації ресурсу.

Більше інформації про ризики для дітей онлайн, корисні посібники, книги та фільми – на оновленому сайті #stop_sexтинг.

Читайте також: “Як говорити з підлітками про “Редан”: поради від ювенальної поліції”.

Фото: автор – HayDmitriy, Depositphotos


Обговорення