Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

1 Березня 2023

“Країна-смітник”: школярка написала вірш і виграла Олімпіаду геніїв, перебуваючи в окупованому Херсоні

До 24 лютого 2022 року Поліна Козлова вчилася в 10 класі та створювала наукові проєкти в Малій академії наук України. Окупацію рідного Херсону дівчина зустріла, готуючись взяти участь у міжнародному конкурсі Олімпіада геніїв (GENIUS Olympiad 2022). Це змагання проєктів екологічного спрямування, яке щорічно проводять у США за участі понад тисячі дітей із 70 країн світу.

“Факти ICTV” взяли в Поліни інтерв’ю про життя в окупації та створення свого проєкту у категорії “Креативне письмо” в таких умовах.

Школярка написала поезію англійською мовою про екологічні виклики, із якими стикається людство.

Перед вторгненням Поліна планувала літні поїздки, нові проєкти для МАНу, які стосувалися розвитку туризму на Херсонщині.

Факт окупації я відчувала як повне обмеження волі, ніби я в тюрмі ні за що. Мені морально було дуже погано, була одна лише думка: це все. Не буде школи, друзів, дитинства”, – розповідає дівчина.

Родина двічі намагалася виїхати з Херсона, але окупанти не випускали. За три місяці в захопленому місці Поліна майже не виходила надвір. Вона пояснює: “У нас під вікнами постійно відбувалися фейкові мітинги, куди звозили якихось чужих людей, роздавали їм російські прапори, знімали на камеру, а потім весь цей реквізит викидали у смітник у нас під домом”.

Школярка розповіла, що саме навчання і робота над науковим проєктом не дали їй зневіритися. У неї було дистанційне навчання в українській школі – хоч і нерегулярне, воно було підтримкою.

У травні Поліна завершила проєкт – вірш Garbage State. Ця поезія, створена в окупації, принесла Україні перемогу на міжнародній Олімпіаді геніїв.

“Це вірш про країну-смітник, і кожен громадянин цієї країни має паспорт країни-смітника. Є таке реальне наукове поняття, як тихоокеанська сміттєва пляма. Цей вірш сповнений сатири про неї, яка задумувалася першочергово для привернення уваги до засмічення планети. Але з росією аналогія тут дуже видима також, хоча парадоксально я помітила її тоді, коли вірш уже був готовий. І там є такі рядки “хто ж хоче жити в такій країні, коли її вигляд такий жахливий?”. Це для мене про рф теж. Є рядок про те, що “люди змогли підкорити космос, але не можуть впоратися з країною-смітником”. Це теж багато що мені нагадує. І головна думка: “Ми вирішимо цю проблему рано чи пізно, бо якщо ні, тоді всі стануть громадянами країни-смітника””, – пояснила свою ідею Поліна.

До проєкту школярка створила презентацію у відеоформаті – із самим лише телефоном, майже без інтернету. Онлайн-трансляцію з церемонії нагородження дівчина дивилася, коли вже виїхала з Херсона. Після вітальних слів і концертних виступів Поліна почула своє ім’я в категорії гран-прі.

Зараз дівчина живе в Канаді у хрещеної.

Читайте також: “Місяці в підвалі під обстрілами, зруйнована школа та несподівана фотосесія під час зустрічі ЗСУ: як прожив окупацію вчитель з-під Чорнобаївки”.

Слава Україні!

Героям слава!

Переможемо!

Фото: з архіву Поліни Козлової


Обговорення