Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

22 Грудня 2020

Львівська облрада просить звільнити Шкарлета

Львівська обласна рада просить прем’єра та голову Верховної Ради звільнити з посади міністра освіти і науки Сергія Шкарлета.

Таке звернення підтримали 64 депутати з 84 на сесії 22 грудня, пише Zaxid.net.

Місцеві депутати висловили обурення призначенням Шкарлета на посаду міністра та вважають, що нардепи, які проголосували за таке призначення, “фактично підтримали знищення позитивних реформ в українській освіті та її україноцентричної складової”.

Вважаємо, що Сергій Шкарлет не може очолювати міністерство через свою політичну позицію, зв’язки з Партією регіонів та скандали, у які він потрапляв, поки виконував обов’язки міністра, у тому числі через плагіат у його наукових роботах та ідею зробити зовнішнє незалежне оцінювання необов’язковим“, – йдеться у зверненні, яке ініціювала фракція партії Голос“.

Обласні депутати також вважають, що Шкарлет провалив підготовку до нового навчального року, не організувавши належно закупівлю засобів індивідуального захисту для освітян.

Окрім того, на думку депутатів, голосування за його призначення відбувалося з порушеннями регламенту Верховної Ради.

Нагадаємо, 17 грудня Верховна Рада мінімально необхідною кількістю голосів призначила Сергія Шкарлета на посаду міністра освіти і науки.

16 грудня, освітній комітет парламенту не підтримав призначення Сергія Шкарлета міністром освіти і науки.

Раніше освітні громадські організації написали відкрите звернення проти призначення Шкарлета міністром освіти і науки.

Підписанти перелічили такі невдалі кроки т.в.о. міністра освіти і науки Сергія Шкарлета:

  • Провалена підготовка до початку нового навчального року 2020-2021.
  • Педагоги не отримали допомоги для закупівлі необхідних засобів індивідуального захисту для безпечного проведення занять у школах до початку навчального року (лише у листопаді виділили гроші з інших освітніх програм, проте не з антиковідного фонду).
  • Сфера освіти постраждала найбільше під час підготовки Державного бюджету 2021 після першого читання.
  • Підходи до фінансування освітньої сфери, що запропоновані проєктом Державного бюджету 2021, зменшують фінансування освіти і нівелюють ініціативи Президента України.
  • Підтверджений академічний плагіат в наукових роботах.
  • Українське суспільство позбавлене права на розуміння, у чому полягає освітня політика держави.

Також зі зверненнями проти призначення Шкарлета міністром освіти і науки виступили науковці та Києво-Могилянська Академія.

21 грудня близько 200 студентів київських вишів зібрались на акцію протесту “Стоп Шкарлет – не дамо вбити освіту!” проти призначення Шкарлета міністром освіти і науки.

Детальніше про Сергія Шкарлета можна прочитати тут.

Ілюстрація: скріншот ефіру телеканалу “Рада”


Обговорення