Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

6 Грудня 2023

Лише 20% випускників педагогічних вишів стають учителями

В Україні лише кожен п’ятий випускних педагогічних університетів йде працювати за фахом – у заклад освіти.

Про це повідомив голова Освітнього комітету Верховної Ради України Сергій Бабак під час презентації Національного звіту за результатами міжнародного дослідження якості освіти PISA-2022.

Він зазначив, що ситуація, яка наразі склалася в системі педагогічної освіти України, є доволі неприємною. А тому державі необхідно змінити підхід до заохочення майбутніх вчителів і вчительок та переосмислити саму систему відповідного виду освіти.

“У нас лише 20% випускників педагогічних університетів доходять до роботи вчителем – це трагедія. Це на 99% відбувається за бюджетні кошти. І над цим ми зараз працюємо з урядом”, – зазначив нардеп.

Крім того, Сергій Бабак наголосив, що Міністерство освіти і науки України та органи влади наразі активно працюють над реформою вищої освіти. На його думку, зміни, які в майбутньому відбудуться в Україні, мають розв’язати цю проблему.

Нещодавно таку ж думку висловив заступник голови Освітнього комітету ВР Сергій Колебошин. Народний депутат вважає, що зараз вкрай важливим елементом реформування освіти в Україні є зміна траєкторій, якими вчитель потрапляє до школи й залишається в ній. Адже, за його словами, протягом перших 2 років роботи багато хто з молодих фахівців розуміє, що вчителювання не для нього й залишає професію.

Титульне фото: freepic.com


Обговорення