Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

1 Травня 2023

Майже 99% українських дошкільнят виховують державною мовою: звіт мовного омбудсмена за рік

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь опублікував звіт про стан дотримання Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної” у 2022 році.

Зокрема, у звіті зазначено, що за даними Державного комітету статистики України станом на початок 2022 року 1 097 107 дошкільнят виховували українською мовою, що становить 98,7% від загальної кількості вихованців дитячих садків.

При цьому найменший відсоток (88%) стосується Закарпатської області, а у Вінницькій, Волинській, Донецькій, Житомирській, Івано-Франківській, Полтавській, Рівненській, Сумській, Тернопільській, Черкаській та Чернігівській областях 100% дітей виховували державною мовою.

У звіті сказано, що це найвищі показники за всі попередні роки. Ще до початку повномасштабного вторгнення кількість дітей, яких виховували російською мовою, скоротилася в чотири рази (з 22 508 на початку 2021 року до 5 234 на початку 2022 року).

Однак, як зауважив мовний омбудсмен, опанування державної мови дошкільнятами ускладнюють такі чинники:

  • у 2022 році понад 20% дітей не були охоплені вихованням у дошкільних закладах, а значна їх частина разом з батьками опинилася за кордоном поза українськомовним середовищем;
  • існує проблема недостатньої українськомовної мовленнєвої компетенції дітей дошкільного віку, яких виховують у сім’ях з домінантною російською мовою спілкування;
  • актуальною є проблема контролю за застосуванням державної мови в навчально-виховному процесі педагогічними працівниками дитячих садочків (вихователями).

Протягом 2022 року до Секретаріату Уповноваженого надійшло лише три звернення громадян щодо мови виховання у дошкільних закладах освіти. Реагуючи на такі звернення, Уповноважений звертався до місцевих органів управління освітою й безпосередньо до керівництва дошкільних закладів з роз’ясненням норм законодавства й вимогою вжити додаткових заходів для забезпечення їх дотримання, а також проводив заходи державного контролю.

Читайте також: ““Для лагідної українізації”: як троє десятикласників на Харківщині відкрили кінотеатр”.

Фото: iz.com.ua


Обговорення