Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

13 Липня 2023

Менше половини дітей українських біженців відвідують школи в Польщі: у чому причина та як планують вирішити ситуацію

Наразі більш ніж половина дітей біженців із України не зареєстрована в системі освіти Польщі. Місцеві заклади освіти відвідують майже 180 тисяч маленьких українців, тоді як понад 200 тисяч залишилися поза системою освіти.

Про це повідомили на порталі notesfrompoland.com,

З початку повномасштабного вторгнення Польща надала прихисток величезній кількості українських біженців. Українцям, які переїхали до сусідньої країни з дітьми, довелося вирішувати питання щодо продовження їхнього навчання. І багато хто обрав онлайн-освіту в Україні, замість того, щоб вступити до місцевих шкіл. Однак з початком нового навчального року ситуація не змінилась.

В ООН визнають, що серед можливих причин, які впливають на таке рішення батьків, можуть бути:

  • переповнені класи в польських школах;
  • мовний бар’єр;
  • часті переїзди біженців в Україну та з України.

“Якщо так буде продовжуватися, ми повинні запровадити певні елементи освіти. Ми не можемо собі дозволити, щоб кілька сотень тисяч дітей з України були поза системою освіти протягом року, двох чи трьох років, – прокоментував ситуацію міністр освіти Польщі Пшемислав Чарнек.

Крім того, посадовець зазначив, що з 1 вересня Польща може запровадити механізм обов’язкового зарахування дітей біженців до своєї системи освіти, як це роблять для польських школярів.

Раніше ми писали про те, скільки предметів вивчають українські діти порівняно з учнями в Польщі й Англії (докладна аналітика).

Титульне фото: lublin.wyborcza.pl


Обговорення