Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

14 Серпня 2017

Мінфін профінансує зміни в початковій школі, навіть якщо не ухвалять новий закон

Міністерство освіти і науки змогло домовитись з Міністерством фінансів щодо фінансування нового стандарту початкової загальної освіти незалежно від того, чи Верховна Рада ухвалить новий закон “Про освіту”. Про це заявила міністр освтіи Лілія Гриневич в інтерв’ю Інтерфаксу, передає УП. Життя.

Стандарт початкової освіти приймає уряд, а не парламент, оскільки там не змінюється тривалість навчання в школі – для цього не потрібно прийняття закону“, – зазначила Лілія Гриневич.

Проте вона наголосила, що ухвалення нового закону “Про освіту” є дуже важливим.

Мене дуже турбує доля цього законопроекту. Після того, як законопроект був проголосований за основу в першому читанні, ми отримали більше 1,2 тисяч поправок від народних депутатів, комітет з питань освіти і науки парламенту розглянув поправки й виробив фінальний текст, який готовий до розгляду і голосування. Ухвалення законопроекту в нинішньому вигляді зробить набагато більше, ніж його неприйняття“, – впевнена Гриневич.

За словами міністерки, спікер Верховної Ради Андрій Парубій запевнив, що парламент розгляне цей законопроект одразу на початку роботи у вересні.

Дуже важливо, щоб він був прийнятий на осінній сесії парламенту, щоб ми змогли його положення закласти в проект Державного бюджету на 2018 рік. З 2018-2019 навчального року в країні починається навчання в молодших класах за стандартами нової школи. Для цього необхідно підготувати 20 тисяч вчителів. Також реформа передбачає запуск добровільної сертифікації вчителів“, – додала Гриневич.

За попередніми підрахунками, на втілення реформи потрібно 1 847 941 300 гривень.

Це ті суми, які ми подаємо Мінфіну на розгляд. 373 341 300 гривень повинні піти на підручники, близько 600 мільйонів – на оснащення класів і матеріали для роботи учнів, приблизно 520 мільйонів гривень – на перенавчання вчителів, 54,6 мільйонів – на створення національної електронної платформи Нової української школи, де будуть розміщуватися освітні матеріали для учнів і вчителів“, – пояснила Гриневич.

Окрім того, 300 мільйонів гривень потрібно закласти на розширення мережі інклюзивних класів.

Фото: автор – AlexNosenko, Depositphotos


Обговорення