Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

15 Січня 2024

Міжнародне видання оприлюднило власне розслідування про викрадення росією українських дітей

Працівники дитячих “виховних” таборів на території окупованого росією Криму забороняють українським дітям носити речі синьо-жовтих кольорів і змушують вчити напам’ять гімн росії.

Про це повідомили на порталі “Укрінформ”, посилаючись на публікацію Reuters.

Ознайомитися з повним текстом розслідування можна за посиланням.

Журналісти агентства Reuters протягом 6 місяців з’ясовували, як російські посадовці й колаборанти викрадали українських дітей, що осиротіли або були розлучені з родинами, із тимчасово окупованих територій України.

Зокрема, в опублікованому розслідуванні йде мова про 16-річних Лізу Бацуру, Зоріка й Данила Ібрянів із Херсона та інших підлітків, які вчилися в Генічеському професійно-технічному училищі № 27. Діти тривалий час провели в російських “виховних” таборах на території тимчасово окупованого Криму. Після “опрацювання” їх знову повернули в Генічеськ.

Наразі Ліза, завдяки своїй матері Оксані Галкіній, повернулася в Україну. Однак інші діти досі залишаються в росіян. Серед них однокласник Лізи Зорік і його брат Данило, які осиротіли у 2021 році, а також ще 48 інших сиріт з Херсона, яким на момент вивезення було п’ять років або менше.

Агентство Reuters знайшло дані щодо перебування 46 дітей з цієї групи в двох дитячих будинках і санаторії в тимчасово окупованому Криму. Ще двоє з 48 дітей наразі перебувають на території росії. Наприклад, у розслідуванні йдеться про 4-річного Іллю Ващенка, якому минулоріч у подольську (неподалік москви) видали нове російське свідоцтво про народження. Ще одну дитину – дворічну Маргариту Прокопенко – удочерив голова партії “Справедлива росія – за правду” сергій миронов із дружиною.

“За вивезенням українських дітей стоїть величезна машина з депортації, розміщення та перевиховання. … Депортація коштувала величезних людських жертв: братів і сестер розділили, вразливу молодь налаштували один проти одного, дітей дошкільного віку залишили без кровних родичів, які могли б за ними доглядати. І сховали від сторонніх очей на території, контрольованій росією”, – наголошують журналісти.

За їхніми даними, до цього причетні уповноважена президента рф з прав дитини марія львова-бєлова, якій 17 березня 2023 року Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт, а також так звані чиновники в тимчасово окупованому Криму й колаборанти.

Крім того, у Reuters розповіли, що, за даними їхнього джерела, на окупованому півострові “глава” Криму сергій аксьонов оголосив всю інформацію, яка стосується вивезених українських сиріт, суворо конфіденційною. А це понад 2 400 українських дітей віком від 6 до 17 років.

Крім того, деяких з них росіяни використовували для пропагандистських відеороликів.

Читайте також:Росіяни вивозять дітей з ТОТ через Білорусь, аби приховати факти депортації - Лубінець”.

Титульне фото: “Слово і Діло”


Обговорення