Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

2 Лютого 2018

МОН: Ми не забороняли батьківські комітети

Скасування Міністерством освіти і науки положення про батьківські комітети не забороняє комітети, оскільки саме положення було рекомендаційним.

Про це сказала міністр освіти і науки Лілія Гриневич під час брифінгу.

За словами Гриневич, положення скасували через те, що воно не відповідає новому закону “Про освіту”.

Це положення про батьківські комітети було рекомендаційного характеру. Але воно значно вужче, ніж виписаний вплив батьківської громади у новому законі “Про освіту”. Наприклад, це положення передбачало, що батьківські комітети створює трудовий колектив школи. Тобто мають сісти вчителі і затвердити батьківський комітет. Ми вважаємо, що це зайва бюрократизація, і вона не відповідає духу освітнього закону“, – наголосила вона.

Гриневич додала, що це положення навпаки обмежувало вплив батьків на школу, оскільки новий освітній закон дає їм більше прав.

Нам дуже важливо: на що впливають і не впливають батьки. Наприклад, якщо батьки хочуть втручатися в зміст освіти і диктувати вчителеві, яку тему і як потрібно навчати. В такому випадку вони втручаються в професійну сферу вчителів. Але батьки мають право робити усвідомлені рішення про видатки школи, контролювати це“, – сказала керівниця МОН.

Також вона зазначила, що МОН розробить нове положення про батьківські комітети, яке так само матиме рекомендаційний характер.

Нагадаємо, МОН зобов’язало школи до 1 грудня 2017 року оприлюднити фінансову звітність, що передбачено новим законом “Про освіту”.

Читайте також наше інтерв’ю із співзасновницею “Батьки SOS” Альоною Парфьоновою про фінансову звітність шкіл, як правильно здавати гроші і чому важлива фінансова автономія.

“Нова українська школа”

Фото: прес-служба МОН


Обговорення