Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

18 Січня 2024

МОН оприлюднило Рамку фінансових компетентностей дітей і молоді України

Міністерство освіти і науки оприлюднило Рамку ключових фінансових компетентностей дітей та молоді України віком від 5 до 18 років. У ній визначений набір знань, умінь, навичок і особливостей у сфері управління особистими фінансами та споживання фінансових послуг.

Ознайомитися з повним текстом документа всі охочі можуть нижче або за посиланням. Для зручності користування Рамкою доступний інструмент для швидкого добору фінансових компетентностей у форматі “Excel”.

Над Рамкою фінансових компетентностей працювали фахівці Національного банку України, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, Міністерства освіти і науки України, а також Національної комісії з цінних паперів і фондового ринку.

Вона була створена на основі моделі фінансових компетентностей для молоді “OECD/INFE Core Competencies Framework on financial literacy for Youth” від Організації економічного співробітництва та розвитку. Крім того, під час розроблення Рамки фахівці врахували український контекст, положення для дорослого населення й державні стандарти для відповідних рівнів освіти.

Загалом, у документі описані близько 900 фінансових компетентностей, які мають опанувати учні та учениці до моменту закінчення середньої освіти. Усі вони розділені на чотири змістові розділи:

  • Розділ І. Гроші та угоди;
  • Розділ ІІ. Планування та управління фінансами;
  • Розділ ІІІ. Ризики та винагорода;
  • Розділ ІV. Фінансовий ландшафт.

У положеннях Рамки основна увага зорієнтована на 5 основних аспектів:

  • цифрові фінансові компетентності;
  • компетентності у сфері сталого розвитку;
  • фінансова стійкість;
  • підприємливість;
  • громадянська відповідальність.

У МОН зазначають, що володіння відповідними компетентностями дасть змогу школярам і школяркам у майбутньому ухвалювати відповідальні фінансові рішення. А заклади освіти, приватні організації та громадяни, які популяризують навчання фінансової грамотності, зможуть за допомогою Рамки сприяти цьому розумінню.

“Згідно з дослідженнями рівень фінансової грамотності молоді на низькому рівні, і ми прагнемо це змінити. Рамка фінансових компетентностей дітей та молоді України – це суттєвий крок для забезпечення послідовного й комплексного підходу в розбудові державної політики у відповідній сфері”, – зазначив голова НБУ Андрій Пишний.

У НБУ також повідомили, що в майбутньому планують розробити навчальні програми й матеріали з фінансової грамотності, а згодом упровадити їх у навчальний процес. Зокрема, нещодавно в публічному доступі з’явилася модельна навчальна програма в межах курсу з фінансової грамотності для 8-9 класів.

Крім того, на думку розробників, Рамка стане підґрунтям для реалізації в Новій українській школі відповідно до вимог Базового компонента дошкільної освіти:

  • наскрізної змістової лінії “Підприємливість і фінансова грамотність”;
  • освітнього напряму “Дитина в соціумі. Соціально-фінансова грамотність”.
65a8d6bf8da5c617185701 (1)

Читайте також: “Педагогів запрошують на курс “Фінансова грамотність для освітян” від НБУ”.

Титульне фото: НБУ


Обговорення