Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

12 Липня 2018

МОН покращує доступ до безпечної освіти на лінії зіткнення

Міністерство освіти і науки підтримує ідеологію Декларації про безпеку шкіл та сподівається, що з часом Україна зможе приєднатися до неї. На цьому наголосила Міністр освіти і науки Лілія Гриневич.

Про це повідомляють на сайті МОН.

Йдеться про те, що в МОН вже затвердили низку нормативно-правових актів для реалізації права на освіту на тимчасово окупованій території, територіях на лінії зіткнення та дітей, переміщених всередині країни. А також спростили процедуру зарахування в навчальні заклади. Водночас, щоб уникнути небезпеки для дітей, понад 30 шкіл пішли на дистанційне навчання. 

“200 тисяч дівчат та хлопчиків змушені навчатися в складних умовах на фоні бойових дій та ризиків, пов’язаних із нерозірваними боєприпасами. Вони навчаються в школах, у стінах яких видно отвори від куль, а вікна закладені мішками з піском. У підвалах облаштовано бомбосховища, а на подвір’ях залишаються осколки. ЮНІСЕФ надає психологічну допомогу та проводить тренінги щодо мінних ризиків для сотень тисяч дітей, молоді та вчителів на сході України. Ми також здійснюємо ремонти пошкоджених шкіл та дитячих садків, надаємо навчальні матеріали, як-от навчальні набори, меблі та спортивне обладнання”, – підкреслила Джованна Барберіс, Голова ЮНІСЕФ в Україні.

У майбутньому в МОН планують приєднатися до Декларації про безпеку шкіл, де є зобов’язання, спрямовані на попередження та реагування на напади та використання закладів освіти у військових цілях в період збройного конфлікту. На сьогодні до документу приєдналося 79 країн світу.

Декларація про безпеку шкіл та “Керівні принципи захисту навчальних закладів та університетів від військового використання під час збройних конфліктів” – це єдині міжнародні документи, присвячені винятково безпеці закладів освіти, дітей та вчителів у контексті збройного конфлікту.

Фото: автор – Katerina_Dav, Depositphotos


Обговорення