Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

27 Листопада 2020

МОН пояснило, чи мають бути вчителям додаткові виплати в разі інфікування COVID-19 на роботі

МОН пояснило, що захворювання на COVID-19, отримане вчителями під час роботи, – це не професійне захворювання.

Про це написав директор Спеціалізованої школи №210 Дмитро Ламза на своїй сторінці у Facebook.

Він надслав офіційний запит у МОН із трьома запитаннями:

  1. Як вчителям отримати страхування на випадок зараження COVID-19?
  2. Чому центральна влада не дбає про освітян?
  3. Чому вчителям не проводять безкоштовне тестування?

“Скажу відверто, що чекав більш аргументованої відповіді, сподівався, що зможу почути якісь рекомендації щодо страхування свого колективу. Але не так сталось, як гадалось!”, пише директор.

Посилаючись на Закон України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування”, у МОН відповіли: “Професійне захворювання є захворюванням, яке виникло внаслідок професійної діяльності застрахованого та зумовлюється виключно або переважно впливом шкідливих речовин і певних видів робіт та інших факторів, пов’язаних з роботою”.

Йдеться про те, що вчитель може захворіти на COVID-19 під час виконання своїх професійних обов’язків, але не внаслідок своєї діяльності. Тому COVID-19 не може вважатися професійним захворюванням педагогів і вони не можуть розраховувати на державне страхування у випадку інфікування.

“Вчителі та інші педагогічні працівники закладів освіти навпаки мають все робити для того, щоб уникати контактів з хворими людьми і дітьми. І будь-яка підозра на потенційну присутність у здобувача освіти COVID-19 має призводити до виключення цього здобувача освіти з освітнього процесу і, як мінімум, переведення його на віддалений режим навчання“, – відповідає МОН в офіційному листі.

Також у листі йдеться про те, що неможливо точно встановити, чи вчитель захворів у школі. Мовляв, педагоги їздять у громадському транспорті, відвідують лікарні, магазини та інші громадські установи.

“Вчитель не контактує з хворими, але має виявляти та ізолювати хворих. Мені стає цікаво, коли вчитель, виявивши хвору дитину, має її “виключити” з освітнього процесу? До того моменту, коли приїдуть батьки хворої дитини, хто в закладі контактує з нею? Хто буде надавати першу допомогу? Хто буде контролювати хвору дитину в тимчасовому ізоляторі? Хто буде передавати цю дитину батькам? Так! Звичайно! З логіки міністерств дитина має це все робити сама… Бо вчителі НЕ КОНТАКТУЮТЬ З ХВОРИМИ! І ми не можемо підходити до хворої дитини!”, – обурюється Дмитро Ламза.

Водночас, у МОН пишуть, що влада зареєстровала 4 законопроєкти, спрямовані на запровадження обов’язкового страхування педагогічних працівників на випадок інфікування COVID-19.

Нагадаємо, у Києві на коронавірус хворіють 1080 школярів та 740 педагогів. Також голова комітету ВР пояснив, що школи не закривають, оскільки в них хворіють менше 1% учнів та працівників.

Фото: автор – YummyBuum, Depositphotos


Обговорення