Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

7 Травня 2024

МОН розгляне питання про проведення ЗНО з мов нацменшин

Міністерство освіти і науки України розгляне можливість запровадження зовнішнього незалежного оцінювання з мов національних меншин, які є мовами Європейського Союзу. Відповідне питання опрацює спеціально створена робоча група.

Про це йдеться в Наказі МОН №606 від 30 квітня 2024 року. Ознайомитися з повним текстом документа можна нижче або за посиланням.

Відповідна ініціатива спрямована на виконання пункту 2.4 “Дорожньої карти щодо створення умов для підвищення якості навчання державною мовою та мовами корінних народів і національних меншин (спільнот) у ЗЗСО України на 2023-2027 роки“. Крім того, МОН врахувало листи Закарпатського угорськомовного педагогічного товариства та Ради представників громадських об’єднань корінних народів, національних меншин України.

До складу робочої групи увійшли:

  • представники МОН;
  • фахівці Українського центру оцінювання якості освіти;
  • представники громадських організацій та об’єднань корінних народів і національних меншин.

Фахівці мають розглянути можливість запровадження в Україні для випускників і випускниць закладів освіти, у яких навчання відбувається мовами корінних народів і національних меншин (спільнот), спеціального ЗНО. Утім, тестування пропонують проводити лише з мов, які є офіційними мовами ЄС, наприклад, угорської чи румунської.

Свої пропозиції робоча група має подати Директорату шкільної освіти до 1 червня 2024 року.

6633795e6a3f0731986818__2_

Раніше ми розповідали, що Уряд України затвердив Методологію використання мов національних меншин.

Титульне фото: varosh.com.ua


Обговорення