Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

21 Вересня 2020

МОН вирішило проводити конкурс підручників для 4-х класів за старими правилами

Міністерство освіти і науки забрало в Українського інституту розвитку освіти проведення першого етапу конкурсу підручників для 4-х класів НУШ. В інституті заявляють про тиск.

Про це йдеться в наказі МОН №1141 від 15 вересня, опублікованому на сайті ІМЗО.

Зокрема, тепер перший етап конкурсу проводитиме стара установа – Інститут модернізації змісту освіти, реформування якого розпочали в міністерстві, коли його очолювала Лілія Гриневич. Причиною стало те, що установа провалили конкурс підручників для перших класів Нової української школи.

На заміну ІМЗО створили нову установу – Український інститут розвитку освіти, який поступово мав перебрати на себе функції старого інституту.

В УІРО рішення міністерства пояснили тим, що інститут не отримав достатньо ресурсів та часу на підготовку проведення експертизи підручників за новими правилами – зокрема, розроблення автоматичного модулю “Експертиза” та підготовки до тисячі експертів до роботи за новою процедурою.

“Таке рішення МОН ухвалило для того, щоб уникнути зриву етапу експертизи проєктів підручників для 4 класу.

Ризик такого зриву не залежав від УІРО – інститут своєчасно інформував про це міністерство”, – зазначають в установі.

Модуль має мінімізувати вплив людського фактору та зробити прозорими такі конкурсні процедури:

  • завантаження в електронне середовище усіх проєктів підручників;
  • шифрування / дешифрування проєктів;
  • автоматичний “сліпий” розподіл проєктів між експертами;
  • аналітику експертних висновків;
  • проведення онлайн-засідань експертних конкурсних комісій та тощо.

Навіть через рік після початку діяльності УІРО його матеріально-технічні ресурси залишаються вкрай обмеженими. Інститут досі не має в достатній кількості необхідної комп’ютерної техніки, коштів на забезпечення стабільності функціонування модуля, та й людського ресурсу – штат державної установи налічує всього 35 осіб, а у відділі навчальної літератури, який мав би забезпечити проведення І етапу конкурсного відбору, працює лише 4 особи.

ІМЗО має у своєму розпорядженні значно більше згаданих ресурсів”, – розповіли в інституті.

Водночас, очільник УІРО Вадим Карандій заявив, що в бік установи чиниться спротив через спроби зробити прозорими процедури конкурсу підручників.

Такі зміни далеко не всіх приводять у захват. Спротив шалений – аж до закидів у некомпетентності працівників УІРО та непотрібності цієї інституції.

Розраховую, що керівництво Міністерства освіти і науки підтримуватиме УІРО і не змінить своїх планів щодо розвитку інституту, як упроваджувальної агенції для реалізації докорінних реформ загальної середньої освіти, – наголосив Карандій.

Відповідно до наказу МОН, усі етапи конкурсу підручників тепер проводитиме ІМЗО. Установа має до 22 вересня має:

  • подати міністерству персональний склад Комісії шифрування та дешифрування комплектів конкурсних матеріалів та пропозиції щодо складу Комісії з відбору експертів для здійснення експертизи електронних версій підручників;
  • розробити та подати МОН інструктивно-методичні матеріали для проведення експертиз.

Докладно з наказом можна ознайомитись у документі нижче:

Наказ МОН від 15.09.2020 № 1141

Завантажити документ

“Нова українська школа”

Фото: автор – Y-Boychenko, Depositphotos


Обговорення