Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

8 Серпня 2024

МОН запустило курс кримськотатарської мови та літератури для 5–6-х класів “НУШ”

Для учнів і учениць 5–6-х класів “Нової української школи” створили інтегрований курс із кримськотатарської мови та літератури. Він складається із 140 уроків, які дадуть змогу школярам і школяркам зануритися в культуру, мову та літературу кримських татар, а також докладніше дізнатися про Крим.

Про це повідомило Міністерство освіти і науки України.

Курс доступний на платформі “Всеукраїнська школа онлайн” за посиланнями:

Як розповіли В МОН, усі навчальні матеріали розробили з урахуванням традицій, звичаїв та історії кримськотатарського народу.

“Цей курс – можливість зберегти та розвинути унікальну мову й культуру кримських татар, забезпечити доступ до якісної освіти незалежно від місця проживання учнів. Кожен урок – подорож традиціями, історією та природою Криму”, – додали в МОН.

Кожен урок курсу складається з 3-х частин:

  1. відеоматеріалу кримськотатарською мовою (із субтитрами);
  2. тестових завдань;
  3. конспекту.

Над створенням занять працювали провідні фахівці та носії кримськотатарської культури, зокрема:

  • Сеїт-Джеліль Абібулла (методист курсу) – асистент кафедри тюркології КНУ імені Т. Шевченка, співавтор підручників з інтегрованого курсу “Кримськотатарська мова та література” для 5–6 класів;
  • Сабріє Сластьон (експертка курсу) – кандидатка філологічних наук, асистентка кафедри тюркології КНУ імені Т. Шевченка.

Раніше ми розповідали, що проєкт аудіоуроків “Вчися вухами”, який реалізує ГО “Смарт Освіта”, створив курс “Історія Криму”. Він допоможе зануритися в історію півострова, побачити та зрозуміти корінні народи, їхню історію та культуру, а також зрозуміти тяглість історичного звʼязку між материком та Кримом. Зараз на сайті проєкту доступні понад 20 уроків. Запис аудіо ще триває, тому курс буде доповнюватися.

Читайте також: “Кримськотатарська мова тепер доступна в Google Translate”.

Титульне зображення: ГО “Смарт освіта”


Обговорення