Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

17 Серпня 2023

На Іванофранківщині підлітки створили дрон-розвідувальник, який допомагає українським військовим знаходити міни

Троє ліцеїстів і студент коледжу з Івано-Франківська розробили дрон, який здатен допомогти саперам і українським військовим виявляти вибухонебезпечні предмети на передовій. “Залізна пташка” вже виконує бойові завдання на фронті.

Про це повідомила заступниця міського голови Івано-Франківська Вікторія Дротянко.

Розробили дрон-розвідувальник-міношукач троє ліцеїстів Юрій Тумир, Максим Гикавець, Андрій Угринюк і студент фахового коледжу електронних приладів Володимир Фіголь під час занять у Центрі освітніх інновацій (керівник гуртка науково-технічної творчості Олександр Аронець).

Як зазначили на порталі “Суспільне новини”, ідея створити дрон виникла в Юрія Тумира, коли російські війська почали відступати з Київщини, проте залишали після себе вибухонебезпечні предмети. Процес виготовлення моделі зайняв близько чотирьох місяців. Першу версію хлопці створили з екологічно чистого пластику (виготовленого з кукурудзи) на основі старого дрона, який їм передали благодійники.

“Загалом, інші моделі більші за розміром і в рази дорожчі. Тому ми хотіли зробити щось своє”, – каже Андрій Угринюк.

Безпілотник може оглядати територію та виявляти вибухонебезпечні предмети. А вбудована комп’ютерна система дозволяє йому помічати вибухові пристрої, визначати їхній розмір і тип, а також вказувати координати. Під час створення дрону розробники аналізували моделі з усього світу та спілкувалися з українськими військовими, які давали поради щодо дальності польоту приладу.

Раніше ми розповідали, що курс із мінної безпеки увійде до шкільної навчальної програми.

Титульне фото – Суспільне; фото в тексті – Facebook; Вікторія Дротянко


Обговорення